Konec nekonečným příspěvkům na bydlení. Budou na pět let

28.02.2011 11:30

Přítrž dosavadní praxi neomezeně dlouhého čerpání příspěvku na bydlení chce učinit ministr práce Jaromír Drábek. Nově má být maximální dobou pět let, informuje o návrhu novely zákona o státní sociální podpoře Aktuálně.cz.

Konec nekonečným příspěvkům na bydlení. Budou na pět let

Až dosud byl příspěvek na bydlení i doplatek na bydlení dávkami, které bylo při splnění příslušných podmínek možné čerpat neomezeně dlouho. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje v novele zákona o státní sociální podpoře, kterou poslalo do připomínkového řízení, aby se nově přiznávaly po dobu maximálně pěti let, informuje Aktuálně.cz.

„Návrh vychází z toho, že doba pěti let je dostatečně dlouhá pro zabezpečení bydlení přiměřené výdělkovým možnostem - tak, aby nebylo třeba pobírat tyto dávky od státu," vysvětluje ministr Drábek. Do limitu 60 kalendářních měsíců by se navíc sčítaly všechny doby pobírání příspěvku (či doplatku) v posledních deseti letech před měsícem, na který oprávněná osoba žádá o tuto dávku.

Lhůty začnout běžet od příštího roku

Lhůty se podle ministerského návrhu začnou počítat od 1. ledna 2012, doby pobírání před tímto termínem (od něhož má být novela účinná) se započítávat nebudou. Pokud návrh projde, dojde tedy k prvnímu stopnutí výplat těchto příspěvků od ledna 2017. Příspěvek na bydlení je dávkou státní sociální podpory, doplatek na bydlení je dávkou pomoci v hmotné nouzi.

Nárok na příspěvek na bydlení mají jak nájemníci, tak vlastníci nemovitostí. Základním kritériem je, že jejich náklady na bydlení (včetně energií, vodného a stočného, vytápění a svozu odpadu) přesahují 30 procent příjmů domácnosti (v Praze 35 procent). Druhá z dávek, doplatek na bydlení, je určena pro nejchudší rodiny či jednotlivce.

K věci:

Zvýšením DPH podporuji zaměstnanost, hájil se Drábek 

Drábek lituje veto Klause: Špatná zpráva pro Úřady práce 

Drábek ubezpečuje: Peníze ve fondech se budou dědit 

Foto: cssd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…