Kráter tunelu Blanka: Už je tu komise

06.07.2010 17:30

Společnost Metrostav musí do dvou dnů vysvětlit prolomení stropu tunelu Blanka v Praze 6. Propad již začala vyšetřovat speciální komise v čele s báňským úřadem.

Kráter tunelu Blanka: Už je tu komise

Kráter jak půlka fotbalového hřiště 

Podle serveru izurnal.cz zával vytvořil v zahradě u budovy ministerstva kultury v ulici Milady Horákové kráter o rozměrech 30 na 50 metrů. Navíc na celých 6 hodin uvěznil bagristu, který však nakonec vyvázl bez zranění.

„Teď se tam nahoře velice pečlivě monitoruje povrch jak geodeticky, tak i geofyzikálně. Zatím nejsou patrné žádné další poklesy, terén je stabilní. Komise báňského úřadu musí zkoumat příčiny a pak také navrhneme řešení, jak to zlikvidovat," řekl Radiožurnálu František Polák, mluvčí společnosti Metrostav, která tunel Blanka buduje.

Podle mluvčího pražského magistrátu Jiřího Wolfa jde o značný problém. Jaké bude mít pro metropoli následky je ovšem zatím obtížné předpovědět.

„Je to pro Prahu opravdu velký problém. Nicméně musíme počkat na vyšetřování báňského úřadu, policie a dalších zainteresovaných orgánů. Pak teprve můžeme situaci jako město řešit. Dali jsme Metrostavu 48 hodin na to, aby zpracoval pro nás jako pro město první zprávu."

Komplikace a stížnosti na běžícím pásu

Problémy provázejí stavbu tunelového komplexu Blanka  již od samého počátku. A nejsou to "jen" krátery - byť právě jejich velikost zdárně narůstá. Narůstají i stížnosti obyvatel na neustálé dopravní uzavírky, a také na trhliny, které se po neustálých odstřelech objevily na některých domech na pražské Letné.

Poprvé se v souvislosti se stavbou tunelu Blanka propadla část parku Stromovka v květnu 2008. Tehdy vznikl kráter o průměru dvaceti metrů. Pak se to opakovalo v říjnu 2008. Ani po prvé, ani po druhé se však tehdy krátery nikdo příliš moc nezabýval.

Policie případ na podnět primátora Pavla Béma vyšetřovala, ale později ho odložila, protože viníka nenašla. Nyní mají krátery velikost již zhruba tříkrát větší.

Investice za desítky miliard

Tunelový komplex Blanka, má být součástí severozápadní části městského okruhu, bude dlouhý více než 6 kilometrů - a firmy, které se na jeho stavbě podílejí, si to nechají i řádně zaplatit.

Náklady se odhadují na 26 miliard korun. Počítáno bez kráterů.

Čtěte také:
Pražané věří, že tunel Blanka odlehčí dopravu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…