Kvůli návrhu na výměnu ministra kultury se dnes Babiš setká s Hamáčkem

28.06.2019 6:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes dopoledne setká s předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem kvůli situaci kolem výměny ministra kultury. Odvolání a náhradu svého nominanta požadují sociální demokraté, věc chtějí mít vyřešenou do konce června. Prezident Miloš Zeman odmítl ultimáta. Hamáček ve čtvrtek po jednání užšího vedení ČSSD uvedl, že bude chtít od Babiše slyšet návrh dalšího postupu.

Kvůli návrhu na výměnu ministra kultury se dnes Babiš setká s Hamáčkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš návrh na odvolání Antonína Staňka a jeho nahrazení v čele ministerstva kultury Michalem Šmardou (oba ČSSD) poslal na Pražský hrad na konci května. Sociální demokraté mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by Zeman s výměnou nadále otálel. Žalobu ale může podat jen premiér a Babiš k tomu nevidí důvod. O věci chce dál jednat.

Hamáček ve čtvrtek také uvedl, že Česko se kvůli situaci kolem ministra kultury dostalo na hranu ústavní krize. Babiš možnost, že by ČSSD kvůli sporu odešla z vlády, označil za absurdní. Nepředpokládá ale, že by se věc mohla vyřešit do neděle, řekl s poukazem na své vytížení dnešním jednáním premiérů visegrádské čtyřky v Praze a na svůj nedělní odlet na summit EU do Bruselu.

Zeman opakuje, že ústava mu pro navrhovanou výměnu ministrů nestanoví lhůtu. Podle ústavních právníků ale musí prezident podle výkladu ústavy vyhovět premiérovi bez zbytečného odkladu. Po případném odchodu ministrů sociální demokracie z vlády by podle prezidenta vznikla nová většina bez ČSSD, která by Babišův kabinet podporovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…