Kvůli rušení organizací ČSSD v Ostravě zřejmě padne žaloba

22.11.2019 20:44

Do 20. prosince chce skupina ostravských sociálních demokratů podat žalobu na obranu proti zářijovému rozhodnutí předsednictva strany zrušit většinu místních organizací. Vedení strany totiž podle někdejší ostravské předsedkyně Jany Vajdíkové členům zrušených místních organizací všelijak brání v přechodu do jiných organizací ČSSD. Podle Vajdíkové právě 20 prosince vyprší termín pro přechod jinam do ČSSD ve městě. Krajský předseda ČSSD Tomáš Hanzel kritiku odmítl.

Kvůli rušení organizací ČSSD v Ostravě zřejmě padne žaloba
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Návrh na zrušení 17 z 26 organizací v Ostravě předložila moravskoslezská ČSSD. Zdůvodnila ho špatným výsledkem strany v posledních komunálních volbách a obavou, že mají mezi členy takzvané černé duše. Předsednictvo pak rozhodlo, že většina ostravských místních organizací přijde o licenci. Vajdíková tehdy uvedla, že se rozhodnutí dotkne 293 členů, z nichž většina podle ní do jiných organizací nechtěla. Situaci označila za likvidaci ČSSD v Ostravě.

Sociální demokraté už v září oznámili, že se budou chtít bránit u soudu, protože podle Vajdíkové byli omezeni na právech. Chtěli ale počkat, jak se situace vyvine. „Někteří, bylo jich minimum, si požádali o přeregistrováni v jiných organizacích. Vím, že třeba do místní organizace Hrabůvka to bylo zhruba 18 lidí. Ti lidé nebyli na tu schůzi přizváni. Domníváme se, že tohle jsou personální záležitosti a měli být přizváni. A nebyli do té organizace přijati,“ řekla Vajdíková.

Dodala, že mezi zájemci byl například Richard Bednařík, který už byl jednou z ČSSD vyloučen a následný soudní spor vyhrál.

Podle Vajdíkové by 20. prosince mělo třem stovkám sociálních demokratů v Ostravě zaniknout členství. Sama ví jen o sedmi přijatých do jiné organizace. Vajdíková tvrdí, že o schůzích se členové často ani nedozví. Podle ní nebylo ani stanoveno datum, dokdy by zájemci měli požádat o přijetí jinam. „Dva členové z Mariánských Hor měli přejít do Svinova, poslali si tam žádost a předseda pětičlenné organizace jim odpověděl, že bude dělat schůzi až v lednu, což je opět výsměch, protože kdo nebude registrován v nějaké organizaci, tak mu 20. prosince zaniká členství,“ řekla Vajdíková, která rušení organizací považuje za účelové.

Krajský předseda Hanzel tvrzení Vajdíkové označil za účelovou nepravdu. „Vedení se k nim nechová nijak špatně. Vedení postupuje striktně podle nových stanov, které jsou platné a zaregistrované. Všem členům přišel dopis, ve kterém jsou uvedeny všechny potřebné informace. Na schůzi nemá nikdo za povinnost je zvát, ale řádně jejich žádost projednat, což se tak děje,“ řekl ČTK Hanzel.

Vajdíkové se taky nelíbí, že novým ostravským předsedou ČSSD byl před časem zvolen někdejší primátor Ostravy Petr Kajnar, v minulosti vyloučený z ČSSD, který se teď do strany vrátil. „Osobně proti panu Kajnarovi vůbec nic nemám, my jsme dokonce byli tehdy proti jeho vyloučení, vyloučila ho jeho místní organizace v Porubě. Jde o to, že my jsme stále všichni členové, nikdo z nás nebyl informován o konferenci, nikdo nebyl přizván. Byli jsme kráceni na svých právech být volen a volit,“ míní Vajdíková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…