Landa šířil árijství, vzpomínal Horák. Mělo to úspěch, vzhledem k místu dění

29.09.2021 22:41

Spisovatel Jakub Horák zavzpomínal na nezvyklé aktivity zpěváka Daniela Landy v Afghánistánu v roce 2015, kdy tam Landa prosazoval kult árijství. „Já jsem tam byl s ním, a to byl nesmírně fascinující zážitek. On měl plán stát se asijskou hudební hvězdou, akorát to nikdo moc nepochopil,“ prohlásil Horák s tím, že Landa by místo řešení covidu měl natočit další album.

Landa šířil árijství, vzpomínal Horák. Mělo to úspěch, vzhledem k místu dění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Landa přebarvil žlutý špendlík na zlatý. Vyzval k ještě většímu odporu proti covidovým opatřením

„Já jsem mu říkal, aby natočil další album, ale on místo toho udělal ten Blanický manifest, tam byla různá kaligrafie, Jan Hus a další jeho oblíbený symboly. Já k němu mám přátelský vztah, takže když vidím, že začíná někam ujíždět špatně, tak mu říkám, aby to nedělal, ale když to stejně udělá, tak mu přeju, aby ho to nepoškodilo,“ rýpal do Landy Horák v rozhovoru pro YouTube kanál Standa show.

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí

„Ale on měl i nějaký dobrý nápady, vždyť on přišel tehdy s tím, že by se dělaly koncerty s povinným testováním. Ale to je paradoxní, že pro ty jeho fanoušky je nejenom očkování, ale i to testování zlo, a tak mu teď vyčítají, že se Landa spojil s vládnoucí garniturou a chce, aby se lidi testovali, a že jsou z něj zklamaní. Lidem se prostě nezavděčíš,“ dodal spisovatel a zavzpomínal na společné zážitky z Afghánistánu v roce 2015.

Celá zkušenost byla podle Horáka naprosto fascinující, protože Landa v Afghánistánu prosazoval koncept árijství. „On tam přijel s tím svým konceptem toho árijství, že vlastně všechna tamní civilizace má nějakej indoevropskej základ. No a on to tam vysvětloval všem těm Afgháncům a my jsme třeba byli i u nějakýho ministra a on tam přišel se svojí árijskou hymnou a podobně,“ vyprávěl Horák s tím, že Afghánci árijství docela uznávají, protože tam tento koncept není zašpiněný jako v Evropě kvůli Hitlerovi. „Oni mají třeba i árijské aerolinky nebo cukrárny a tak,“ dodal Horák.

Landa se jim podle jeho vzpomínek líbil kvůli své bojovné povaze. „Oni jsou bojovnická kultura a jim se prostě líbil člověk, který se potápí se žralokama, jezdí rallye nebo boxuje. Takže oni ho brali jako nějakýho hrdinu a já jsem to tam s ním projezdil, napsal o tom reportáž a bylo to vážně fascinující,“ pokračoval Horák.

Landu do Afghánistánu pozvala česká armáda, která byla v zemi v rámci mise NATO. „Protože prý když šli vojáci do akce, tak byli zvyklí si pouštět právě Landu. On tíhl k těm vojákům a tam vznikla ta jeho záliba k Afghánistánu. A tam se potkal i těma správnejma lidma a vytvořila se ta spolupráce. Navíc tam bylo spojení s nějakou asijskou Eurovizí, kde on vystoupil s tou árijskou hymnou a uvažovalo se, že vlastně může uspět na tom miliardovým asijským trhu. Akorát to nedopadlo, protože tomu vlastně nikdo moc nerozuměl,“ dodal s úsměvem Horák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…