Léky z konopí, levné cesty taxíkem. To slibují Piráti důchodcům

23.08.2021 10:42

Pokud chtějí Piráti a Starostové opravdu uspět, musí na svou stranu získat alespoň část voličů v seniorním věku. O ty svou politickou moc opírá Andrej Babiš (ANO) a pokud opoziční koalice nepřesvědčí nejstarší občany Česka, že mají Babiše opustit, porazí ho ve volbách jen těžko. Piráti a Starostové proto představili tzv. Stříbrný program, ve kterém cílí právě na seniory. A Miroslav Kalousek se ozval. „Já jsem na své 'stříbrné‘ vlasy hrdý. To ale ještě neznamená, že musím být blbý a všemu věřit,“ pravil.

Léky z konopí, levné cesty taxíkem. To slibují Piráti důchodcům
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš v Teplicích

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že šéf hnutí ANO se může opřít o hlasy seniorů, zatímco Piráty volí nejčastěji ti nejmladší voliči. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ví, že pokud chce opravdu uspět a stát se příštím předsedou vlády, musí co největší část seniorů přesvědčit, že pro ně bude mnohem výhodnější dát teď Babišovi vale a volit koalici Pirátů a STAN.

Bartoš s Rakušanem proto představili tzv. Stříbrný program, ve kterém ukazují, že myslí i na voliče, kterým již vlasy a vousy prokvétají stříbrem.

„Podporu seniorů si není možné kupovat. Pokud to někdo dělá, jedná s nimi bez úcty. My to chceme jinak, a proto dnes představujeme Stříbrný program. Klade důraz na jejich dlouhodobou péči a plnohodnotné zapojení do společnosti. Budoucnost země totiž patří všem,“ uvedl k programu Bartoš.

Ivan Bartoš promlouvá

Co nejstarší občané Česka v programu najdou? Podle Lidových novin je to důchod minimálně ve výši 10 tisíc korun, levné cesty taxikem za lékařem či na nákupy a léky z konopí.

„Trváme na změnách, díky kterým v roce 2025 průměrný důchod vzroste na 18 až 19 tisíc korun,“ stojí také v programu Pirátů a STAN.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Vedle toho Piráti a Starostové mluví v programu o podpoře domovů důchodců a také podpoře komunitního bydlení, kde by se senioři mohli spolehnout na pomoc sousedů.

Otázkou je, z čeho se bude minimální důchod ve výši 10 000 korun platit, když dnes může nejnižší důchod činit necelých 4 400 korun.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12720 lidí

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer má za to, že v pirátském programu je několik slibů, které jsou ekonomicky proti sobě. Ocenil však snahu Pirátů a STAN přesvědčit seniory, že dokud jim to zdraví dovolí, měli by pracovat a přilepšit si tak k důchodů. Líbí se mu i nápad s taxi.

„Jsem přesvědčen, že by to často bylo levnější než prázdné autobusy pravidelných linek,“ podotkl ekonom.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk se nad tzv. Stříbrným programem zasmál.

„Název seniorské kampaně PIRSTAN 'Stříbrný program' je geniální. To, že mají šedivé nebo vůbec žádné vlasy, je přesně to, co chtějí starší voliči slyšet a za co budou inzerující partaje milovat,“ podotkl.

A nebyl sám. Kousavou poznámku přidal i exministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Já jsem na své 'stříbrné‘ vlasy hrdý. To ale ještě neznamená, že musím být blbý a všemu věřit,“ podotkl Kalousek.

Reakce na Stříbrný program pirátů a Starostů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…