Lidé nevěří BIS, ani kybernetickému úřadu. Jak jsou na tom jiné státní instituce?

27.08.2021 21:29

Česká veřejnost důvěřuje Ústavnímu soudu, naopak nejméně z vybraných institucí Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Vyplývá to z červencového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Špatně si v poměru důvěřujících nevede ani Bezpečnostní informační služba (BIS).

Lidé nevěří BIS, ani kybernetickému úřadu. Jak jsou na tom jiné státní instituce?
Foto: Vysílání Prima CNN
Popisek: Pavel Rychetský v Partii

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12719 lidí
Během červencového šetření CVVM zkoumalo, nakolik čeští občané důvěřují některým z vybraných institucí. Konkrétně šlo o důvěru lidí ve vztahu k veřejnému ochránci práv, Ústavnímu soudu, Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, Bezpečnostní informační službě (BIS), Nejvyššímu státnímu zastupitelství a Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Z výsledků vyplynulo, že nejvíce se u české veřejnosti těší důvěře Ústavní soud (ÚS), jemuž důvěřují téměř tři pětiny (57 %) populace, v tom 11 % mu „rozhodně důvěřuje“ a 46 % „spíše důvěřuje“. Nedůvěru ve vztahu k ÚS vyjadřuje necelá třetina (31 %) respondentů, z nichž 21 % mu „spíše nedůvěřuje“ a 10 % „rozhodně nedůvěřuje“. Dvanáct procent dotázaných uvedlo, že neví.

Druhou nejdůvěryhodnější institucí je Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ); tomu důvěřuje nadpoloviční většina (54 %) občanů, podíl nedůvěřujících NKÚ pak tvoří téměř třetinu (32 %).

Ombudsmanovi rovněž důvěru vyjadřuje nadpoloviční většina (53 %) oslovených, nedůvěřivých je k veřejnému ochránci práv 27 % dotázaných a 20 % „neví“.

Špatně si nevedla ani česká rozvědka, která nyní čelí nařčením od prezidenta Miloše Zemana o sledování jeho okolí, zejména Zemanova poradce Martina Nejedlého, který i přes své několikaleté působení na Hradě nemá bezpečnostní prověrku. Prezidentovy výroky k Bezpečnostní informační službě však v době konání průzkumu ještě nezazněly. BIS důvěřuje sice méně než poloviční část dotázaných (46 %), to je ovšem způsobeno tím, že 18 % z nich zvolilo odpověď, že „neví“. České rozvědce nedůvěřuje 36 procent lidí zapojených do průzkumu. Z tohoto počtu jí „rozhodně“ nedůvěřuje pouhých 12 procent.

Nejhůře dopadl Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Tomu důvěru vyjádřilo jen 42 procent občanů zapojených do dotazování. Úřad, který se zabývá ochranou Česka před kybernetickými útoky, však zároveň sklidil nepřízeň jen jedné čtvrtiny dotázaných. Jeho nejhorší výsledek vznikl v důsledku toho, že až 33 % lidí jej nedokázalo ohodnotit a zvolilo odpověď „nevím“.

Ve srovnání s předchozími průzkumy se poměr důvěry a nedůvěry u žádné ze zařazených institucí výrazněji nezměnil. Průzkum provádělo CVVM od 26. června do 11. července a zúčastnilo se ho 904 obyvatel České republiky starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…