Lidé šetří i na jídle a vláda diskutuje... Moderátorka ČT totálně ugrilovala místopředsedu ODS

11.04.2022 20:05

Česko čelí dál rostoucí inflaci, přiblížila se už 13 % a vypadá to, že bude hůř. Lidé se dopadů obávají. Jak by měla vláda zareagovat? „Lidé se musejí uskromnit,“ vysvětloval v pořadu Interview ČT24 nový místopředseda ODS Zdeněk Zajíček s tím, že vláda teprve o opatřeních diskutuje. „Vláda diskutuje, ale lidé už šetří i na jídle, umíte si to představit?“ žádala moderátorka Barbora Kroužková marně představení konkrétních kroků. Zajíček pak hovořil o tom, že ODS získala po sobotním kongresu v rámci pětikoalice sebevědomí, ale cítí i opatrnost, aby zvládla obstát.

Lidé šetří i na jídle a vláda diskutuje... Moderátorka ČT totálně ugrilovala místopředsedu ODS
Foto: ODS
Popisek: Zdeněk Zajíček

„Vláda nyní musí trvale vyhodnocovat situaci. Nikdo nečekal, že vývoj inflace a ty dopady budou tak tvrdé. V tuto chvíli s možnostmi, které státní rozpočet má, je třeba myslet především na ty, na které to dopadne nejtvrději.

Všichni se v tuto chvíli budeme muset uskromnit, to je naprosto jasné. Vláda bude nejvíce myslet na ty, kteří si nebudou umět pomoci sami,“ uvedl Zajíček na úvod, co nyní vláda plánuje udělat pro lidi.

Opatření, která vláda zatím udělala, jsou, že zvedá životní a existenční minimum o 10 %, snižuje spotřební daně na naftu a benzín a zruší část silniční daně, resp. silniční daň pouze pro část řidičů.

Moderátorka Barbora Kroužková se zajímala, zda to není stále málo. „Jak podpoří konkrétní rodiny, co bude s rodičovskou, případně s odpisy daní apod.?“ zajímala se. 

„Vláda o tom samozřejmě diskutuje, ale já nesedím na jednání vlády, pokud vím, ministři o těchto věcech diskutují.

Ten plán musí být připravován, ale nemá smysl dělat v tuto chvíli nějaké překotné kroky,“ míní Zajíček, který si myslí, že je podstatné, aby nešlo o celoplošná opatření, která se budou přijímat. „Ale aby byla opravdu cílená,“ doplnil.

„Promiňte, co to je snížení daně?“ zarazila jej Kroužková. „Ano, to je opatření, které se dotýká i podnikatelů, jichž se to velmi významně dotklo, a samozřejmě že to souvisí i s přístupem distributorů pohonných hmot, bylo potřeba nějak reagovat,“ argumentoval.

„Jen abychom nemluvili čistě ideologicky a nemluvili o tom, že to nebudou plošná opatření a pak se jednou něco udělá,“ usměrnila jej Kroužková, která dál žádala, aby nastínil konkrétní opatření, která vláda chystá.

„Na vládě se diskutuje, ale mezitím inflace roste, lidé se bojí, šetří... Někdo šetří na energiích, kupuje si méně jídla. Dovedete si tu situaci těchto lidí představit?“ nepřímo Kroužková vyzvala Zajíčka, aby nahlédl do každodenního života obyčejných Čechů.

„Ano, dokážu si to představit, proto také říkám, že to, co musí mít vláda v první řadě na mysli při přijímání opatření, je, že je naší prvořadou povinností se postarat o ty, kteří nejsou schopni se o sebe postarat,“ odvětil Zajíček opět velmi obecně.

„Jak konkrétně. Pojďte mi říct ta opatření,“ tázala se opakovaně Kroužková. „Prostě sociální podpora musí být chystána, nikdo z nás není schopen teď odhadnout, jak to bude pokračovat, záviset to bude na pokračování, či nepokračování agrese Ruska na Ukrajině... Podle toho se budou muset přijímat další opatření,“ sdělil, že opatření se chystají, o tom ví, ale u jednání není. „Myslím si, že vláda tohle odpovědně chystá,“ doplnil Zajíček neurčitě.

Pozornost věnoval také výsledkům, které přinesl 30. kongres ODS.

Zajíček vstoupil do vedení ODS, je novým místopředsedou a v podstatě nahrazuje Miloše Vystrčila.

„Nahrazujete i tu jakousi havlovskou linku? Uvědomujete si to?“ tázala se moderátorka. „Takhle o tom opravdu nepřemýšlím... Přicházím s jinou vizí, s jinými ambicemi a s jiným profilem, může to být obohacení,“ věří Zajíček.

Alexandr Vondra na sjezdu řekl: „Získali jsme ztracené sebevědomí, ale nepropadáme pýše ani aroganci.“ Usmiřují se staré směry a staré personální vazby z devadesátek s těmi, které jsou nyní kolem Petra Fialy? „ODS už byla potrestána, musela si projít obdobím, kdy si musela uvědomit, proč na politické scéně je, zda chce znovu opakovat chyby z minulosti. Pokud mohu být v jistém smyslu slova přemostěním, budu to dělat rád. Protože jsem pracoval i pro Topolánka a Nečase a teď pro Fialu,“ uvedl.

Vzrostlo po sobotním kongresu ODS sebevědomí v rámci koalice SPOLU? „Ano, je to dobrý pocit, kdy se ODS vrátila zpět a má možnost ovlivňovat vládní politiku,“ řekl Zajíček, který prý zároveň cítil i velkou pokoru, se kterou je to přijímáno, a opatrnost, aby dokázal v následujících letech obstát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…