Lidovci vystavili Babišově vládě vysvědčení. Ale takové hodně zvláštní...

26.06.2018 17:15

Blížící se vysvědčení inspirovalo lidovce, kteří oznámkovali končící první vládu Andreje Babiše (ANO). A ten kupodivu dostal jedničky – mimo jiné například za poddajné chování k prezidentu Miloši Zemanovi. Píše o tom server iDNES.cz.

Lidovci vystavili Babišově vládě vysvědčení. Ale takové hodně zvláštní...
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš během tiskové konference.

Kabinet mimo jiné dostal jedničku také za spolupráci s komunisty a okamurovci, lhostejnost k otázce rodin či normalizační praktiky ve státní správě. Kritiky se kromě lidovců dočkala končící vláda také od Piráta Radka Holomčíka. Ten uvedl, že to byla vláda v demisi, jež nepřinesla vůbec nic nového. Podle jeho názoru také Babiš chce ovládnout stát prostřednictvím energetického gigantu ČEZ. 

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura pak uvedl, že vláda v demisi bez důvěry je selhání. „Vláda se nedokázala postavit aktuálním tématům. Nic nepředložili, nic neprosadili, všechno stagnuje,“ zaznělo kriticky také z úst Tomia Okamury (SPD). 

Původní text ZDE.

„Stále nás někdo pomlouvá, že vláda má jen svítit a topit, ale vláda pracovala intenzivně. Doufám, že ta další bude pracovat stejně intenzivně jako ta, která teď končí,“ hájí však svou končící vládu premiér Andrej Babiš (ANO).

Kabinet jmenoval prezident Miloš Zeman loni 13. prosince. „Někdy jsme měli i dvě jednání za den a za týden, navštívili jsme 12 krajů,“ uvedl Babiš. Výjezdy do krajů kabinetu v demisi byly také terčem kritiky a označovány jako předvolební kampaň. Babiš dnes přislíbil, že kabinet ještě do konce června připraví investiční plán toho, co Česko bude v příštích deseti letech potřebovat.

Svou činnost kabinet shrnul v obsáhlé prezentaci, kde zmiňuje některé úspěchy. U Ministerstva financí například novelu zákona o elektronické evidenci tržeb či daňový balíček na příští rok, v případě dopravy hovoří o zahájení prací na nových úsecích dálnic a obchvatů či podpoře oprav krajských silnic čtyřmi miliardami korun. „Je to koncentrát práce našich resortů a bylo by dobré, aby všichni ti, kteří kritizovali a kritizují naši vládu, se s tím seznámili,“ uvedl Babiš. Kabinet podle něj v řadě oblastí odvedl víc práce, než se některým předchůdcům podařilo během celého volebního období.

Kabinet byl funkční a aktivní, míní Babiš. „Výhody menšinové vlády nemusím zdůrazňovat. Hlavní problém Evropy, nejen náš, je poměrný systém, nemáme bohužel většinový systém jako v USA nebo ve Francii. Má to dopad na funkčnost státní správy a státu jako takového,“ uvedl Babiš. ANO bylo v minulém volebním období součástí koalice s ČSSD a KDU-ČSL, po středečním jmenování vlády by mělo vládnout s ČSSD s podporou KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …