Lukašenko, to je akt pirátství. Český Senát se vložil do kauzy letadla

24.05.2021 10:02

Dění kolem zastavení letadla společnosti Ryanair nad Běloruskem, aby byl následně na letišti v Minsku vyvlečen z letadla běloruský opozičník, vyvolalo na Západě dle očekávání bouři. Ne nevýznamnou roli v ní hraje i Senát České republiky zastoupený předsedou zahraničního výboru Pavlem Fischerem.

Lukašenko, to je akt pirátství. Český Senát se vložil do kauzy letadla
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Běloruské úřady přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zatknout novináře a odpůrce běloruské vlády Romana Protaseviče. Jako důvod bylo uvedeno podezření na bombu na palubě.

Anketa

Je třeba v Česku víc zdanit nejbohatší?

82%
14%
hlasovalo: 7397 lidí

Raman Pratasevič je spoluzakladatelem informačního kanálu Nexta na sociální síti Telegram, který byl jedním z hlavních zdrojů zpráv o protirežimních protestech, jež v Bělorusku vypukly po loňských srpnových prezidentských volbách. V Bělorusku má být veden za seznamu lidí, kteří mají být zapojeni do teroristických aktivit.

Nad územím Běloruska, pouhých několik kilometrů před koncem jeho vzdušného prostoru, dorazila k civilnímu letounu na běžné turistické lince stíhačka běloruského letectva, která vyzvala pilota k otočení a přistání v Minsku. K tomu jej již dříve vyzval řídící letového provozu.

Po přistání byl zadržen běloruský opozičník, ostatní pasažéři prošli letištní kontrolou a letadlo pokračovalo do své cílové destinace.

Proti kroku Běloruska, rychle pojmenovaného jako „únos letadla“, se ohradili téměř všichni západní politici.

Pavel Fischer z českého Senátu rychle zorganizoval mezinárodní podpisovou akci mezi předsedy zahraničních výborů parlamentů, jejímž výsledkem bylo společné prohlášení v angličtině na hlavičkovém papíře českého senátu.

 

 

Odsouzení „aktu pirátství“ který smrtelně ohrozil pasažéry letadla, bylo podepsáno například předsedy zahraničních výborů německého Bundestagu, polského Sejmu nebo britského parlamentu.

Některým Fischerovým kolegům ale ani toto nestačilo. Senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin vyzval ministra zahraničí Jakuba Kulhánka: „Očekával bych, že panu velvyslanci Běloruska sdělíte, že má 24 hodin na to, aby si sbalil kufry“. Nápad vzbudil i mezinárodní zájem, Edward Lucas, bezpečnostní expert zvaný i do České televize, jej navrhl rozšířit na všechny velvyslance v členských zemích NATO a EU.

Za Evropskou unii se vyslovila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle které se musí začít něco dít.

Bělorusko má podle ní očekávat „důsledky“. „Osoby zodpovědné za únos letadla musí být potrestány. Žurnalista Roman Protasevič musí být okamžitě propuštěn,“ vyzvala.

Závazky ale mají i osobní povahu. Český novinář Alexander Mitrofanov byl zklamaný z postoje aerolinek, které na výzvy běloruského řízení letového provozu reagovaly, a označil jej za důvod, proč už s touto společností nikdy nepoletí.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …