MF Dnes odsuzuje protirestituční křik: Řádění magorů, republika buranů

30.05.2013 7:51

Kdo podle komentátora MF Dnes sledoval jednání Ústavního soudu o církevních restitucích, tomu šel buď mráz po zádech, nebo se radoval: Poválečné rudé roky jsou tu zase! Tak totiž podle Karla Steigerwalda vypadala rétorika odpůrců restitučního zákona.

MF Dnes odsuzuje protirestituční křik: Řádění magorů, republika buranů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Steigerwald píše, že místo toho, aby běžel spor, jak napravit restituční problém, běží prý politické divadlo, "ve kterém koalice levicových sil a magorů chce utrhnout na voličstvu co nejvíc hlasů". Levice chce prý restituce interpretovat jasně: Stát rozdává církvím, kněžím, prelátům a ostatním negativním deviantům miliardy. Devianti majetek prodají, probendí či použijí k dalším zlým cílům.

Projevy u Ústavního soudu podle komentátora připomínaly politické výklady ve sněmovně. Projev poslance ČSSD Lubomíra Zaorálka nevyjímaje. "Emoční hauzírník poslanec Zaorálek celého restitučního boje využije k politickému divadlu, dobře věda, že semínka demagogie ustavičně plivaná nějak vykvetou i u soudu ústavního," popisuje Steigerwald.

Nejde o politiku

Autor komentáře nepopírá, že má restituční zákon určité nedostatky, ale o to prý v politickém boji u Ústavního soudu vůbec nejde, a právě to je ten problém. "Jednomu jde o kariéru na vlně populismu, jinému o přiblížení k poválečné době komunistického étosu a třetímu jen o politickou mstu za domnělé křivdy na straně VV," píše Steigerwald.

Zvlášť chucpe je podle Steigerwalda postoj komunistických kritiků restitučního zákona. "Jejich strana kradla, vraždila, mučila a dnes jim není trapné dupnout si a volat: 'Nevydáme ani píď!' Celá aféra je truchlivé svědectví o úrovni české politiky," píše. Odpůrci zákona prý předvádí emoční a nesmyslné projevy, které s politikou nemají nic společného. "To, co opozice předvádí, politika není. Odvahu na to, aby přiznala nahlas své postoje, nemá. Pracuje slizce, jak úhoř šmejdí mezi paragrafy a dějinnými událostmi, má dokonce starost o neschopné církve, které si s majetkem neporadí, případně ho prohýří s darebáky," dodává komentátor.

Budujeme republiku buranů

Autorovi komentáře připomíná výše uvedené rok 1949 a léta před ním. "Tím, jak se politické cíle spojují s nejnižší úrovní českého voličstva. S pudy, se závistí, s primitivním hněvem laciných hospod. To všechno se halí do 'našeho lidu' a 'našich nepřátel'. A také se to obléká do právnického kabátu 'spravedlnosti', která je 'pro náš lid'," kritizuje Steigerwald.

"Za ideologickým nátěrem se rýsuje čertovo kopyto české politiky: budujeme republiku buranů, jen když nám ti burani umožní vylézt nahoru. Marné je prezidentovo volání po profesionálech. Sám jím není. V politice platí všechny prostředky. Jenže cíl, jak věděl už Sartre, je cesta k cíli. Prostředky formují cíl. Ten tyátr u Ústavního soudu, to je cíl," uzavírá Karel Steigerwald pro MF Dnes.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …