Macinka drsně: Generál Pavel na Hrad? Rozvědčík prezidentem? To už tu máme daleko od nás na východě

21.08.2022 6:59

Petr Macinka z Institutu Václava Klause, který se v podzimních volbách účastní boje o pražský magistrát se svou stranou Motoristé sobě, v rozhovoru pro XTV okomentoval události nejen posledních dní. Kritizoval vládu za „levičácky populistické kroky“. „Měly by se stát volby, kde lidi budou moct říct, že tohle není ta správná cesta,“ uvedl. Kromě toho došlo i na prezidentské volby, kde se Macinka zhrozil, že by naším prezidentem byl generál Petr Pavel, jak ukázal nejnovější průzkum agentury Median. Přirovnal jej k šéfovi Kremlu.

Macinka drsně: Generál Pavel na Hrad? Rozvědčík prezidentem? To už tu máme daleko od nás na východě
Foto: Archiv Petra Macinky
Popisek: Mgr. Petr Macinka, analytik Institutu Václava Klause

Macinka kritizoval úvodem sdělení ministerstva financí, a sice že pumpaři si v červenci výrazně navýšili marže. Ceny paliv chce zregulovat. „To je prostě chyba, to je lež. Prostě pumpař je obchodník. A jede nabídka, poptávka. Stát nemá co kontrolovat. Kontrolovat má trh. I kdyby byl nějaký totální nenažranec ze strany pumpařů a měl třeba marži pět korun na litr, tak pořád je to čtvrtina toho, co na tom litru má stát. Stát by měl začít u sebe,“ míní Petr Macinka.

A dodává: „Je nehoráznost říkat, že za vysoké ceny můžou pumpaři, prostě jestli 40 korun stojí litr a 20 korun z toho má stát. Je to normálně levičácký populismus! Jestli tu vláda tvrdí, že je pravicová... ne není. Je to antitržní socialistický krok,“ konstatoval Macinka. „Měly by se stát volby, kde lidi budou moct říct, že tohle není ta správná cesta,“ podotkl i v souvislosti s hospodařením státu a schodkem státního rozpočtu.

Původní zdroj ZDE.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
Stranou nezůstaly ani blížící se prezidentské volby. Aktuální volební model agentury Median ukázal, že se Babiš prezidentem nestane. V druhém kole by ho porazil Pavel. „Představte si, komunista, rozvědčík, lampasák, a on bude prezidentem. Já jsem z toho úplně vedle,“ vyjádřil svůj názor moderátor Lubomír Veselý. „Češi nikdy nezvolí vojáka, pane Macinku, nikdy,“ doplnil.

Macinka nevěřícně kroutil nad výsledky šetření hlavou a dodal: „Já osobně z toho nemám radost. Jedna věc je, že je to lampasák. Druhá věc je ta spolupráce. A bohužel v tomto případě se ukazuje, že to nebyla spolupráce, ale že to byla práce. Takže jestli nás tady čeká druhé kolo voleb, v nichž na jedné straně má stát údajný a neustále proti tomu bojující spolupracovník StB pan Babiš a proti němu pracovník vojenské divize StB pan generál Pavel, tak to tedy potěš,“ zdůrazňuje Petr Macinka.

„Nelíbí se mi, jak se generál Pavel snaží neustále kličkovat. Jeho minulost je, jaká je, měl by říct tak, jak to bylo. Jeho tým to pořád omlouvá. Měli by přestat dělat z lidí blbce, pak by to bylo férové. Někdo by řekl, že mu to vadí, někomu ne. Ale oni jen lžou. Věnuje se tomu i historik Petr Blažek. A oni říkají, že bojuje za Babiše, i když bojuje proti Babišovi úplně stejně,“ zdůraznil, že Petr Pavel byl „kariérní komunista“.

Pavla přirovnal k Putinovi: „Mně se v tomto generál Pavel nelíbí, není to v pořádku. Kdybych chtěl být hodně zlý, řekl bych, že rozvědčík prezidentem, to je praxe hodně na východ od nás, jednoho takového tam máme, bojuje na Ukrajině a napadl suverénní zemi. To je také komunistický rozvědčík, který se stal prezidentem. To bych k nám netahal,“ dodal Macinka.

„Myslím, že tato země by už neměla mít v druhém kole prezidentských voleb tyto dva. Měla by být spíš otázka, jestli se nevygeneruje nějaký člověk, který by čelil těmto lidem, který se nesmočil s touto předrevoluční tajnou policií. Měl by to být člověk, který zastupuje zájmy lidí, ne člověk, který se je snaží převychovat a vysvětlit jim, že jsou blbci.“

V poslední době je často propírán vztah Agáty Hanychové a Jaromíra Soukupa. Pár chystá na TV Barrandov reality show, tu novinku Macinka překvapivě okomentoval slovy: „To je neuvěřitelné, jak multifunkční moderátor pan Soukup je a co všechno má. Ale vzpomeňte si, jak svoji moderátorskou kariéru začínal. On byl přece výhradním moderátorem pořadu s prezidentem Zemanem – takže jeho začátek byl Miloš Zeman Jaromíra Soukupa. Pak se spolu nějak rozkmotřili. Nevím, co za tím bylo, nebo nebylo. To je asi jedno.

Tak se přeorientoval. A nastavil si, že má každý čtvrtek pořad Miroslav Kalousek Jaromíra Soukupa. A nyní rozšiřuje svoji rodinku a dává Agátu Jaromíra Soukupa. Víte, jak se jmenuje pes Jaromíra Soukupa? Pes Jaromíra Soukupa,“ dodává Petr Macinka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…