Macron varoval před střetem s Čínou, česká koalice zuří. Toto vzkazuje Němcová

10.04.2023 18:00 | Ze sítí

Prezident Francie Emmanuel Macron rozhořčil svými slovy například senátorku Miroslavu Němcovou (ODS) či poslance TOP 09 Marka Ženíška. Důvod? Při svém odjezdu z Číny uvedl, že Evropa musí snížit svou závislost na USA a vyhnout se zatažení do konfrontace s Čínou kvůli Tchaj-wanu.

Macron varoval před střetem s Čínou, česká koalice zuří. Toto vzkazuje Němcová
Foto: Repro ČT24
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

Francouzský prezident Emmanuel Macron spoléhá na čínského prezidenta, že domluví Rusku kvůli válce na Ukrajině a přivede všechny k jednacímu stolu. Podle agentury AFP mu to řekl během jejich setkání v Pekingu. Macron je prvním západním státníkem, kterého Si Ťin-pching přijal po svém znovuzvolení. Na třídenní návštěvě Pekingu byla s francouzským prezidentem i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Do Číny přicestovali krátce poté, co se Si Ťin-pching sešel v Moskvě s Vladimirem Putinem.

„Tato návštěva je o ekonomice, inovaci, míru a stabilitě. Je to dobrá příležitost hovořit o Ukrajině, ale také o všech dalších konfliktech a obtížných situacích po celém světě. Schopnost najít společnou cestu je zásadní,“ uvedl francouzský prezident Macron. 

Při svém návratu z návštěvy Číny však podle webu Politico Macron také uvedl, že Evropa musí snížit svou závislost na USA a vyhnout se zatažení do konfrontace s Čínou kvůli Tchaj-wanu. Jeho slova nenechala chladnými některé české politiky. Píše o tom mimo jiné CNN Prima NEWS.

„Podle Macrona musíme odolat tlaku a snížit svou závislost na Spojených státech a nenechat se zatáhnout do konfrontace mezi Čínou a USA kvůli Tchaj-wanu. Naprosto ostudné a chybné. Evropa musí naopak odolat úplně jinému tlaku a s USA vyvažovat sílu Číny,“ uvádí poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek.

„Macron v Číně podrazil klíčové spojenectví Evropy a USA. V červnu se bude předvádět v Normandii na vojenských hřbitovech. Američané, Britové a Kanaďané se tam vylodili, aby osvobodili Francii. První den jich padlo více než deset tisíc. Na to byli dobří. Teď (Macron) do USA kope. Nestydí se?“ napsala mimo jiné senátorka Miroslava Němcová (ODS). 

Jiný názor pak sdílel europoslanec za ODS Jan Zahradil, který uvedl, že i když nikdy nebyl Macronovým velkým fanouškem, musí uznat, že má ‚koule‘, když to řekl. A podle Zahradila má pravdu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Selektivní paměť, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 10.04.2023 18:15:57
To už naši řiťolezci zapomněli, jak USA podrazily Francii s dodávkou ponorek Austrálii? Nebo si snad tak představují opravdové spojenectví?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…