Maďarsko, režim... Pekarová si drží svou. Řekne to klidně i na V4, slíbila

08.02.2022 17:53

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) hovořila v Prostoru X s moderátorem Čestmírem Strakatým nejen o omikronu, zvládání pandemie, ale také o pandemickém zákonu či o jejích výrocích na adresu Maďarska.

Maďarsko, režim... Pekarová si drží svou. Řekne to klidně i na V4, slíbila
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

První dotaz moderátora Čestmíra Strakatého směřoval k tomu, zda je správné zrušení prokazování se covidovými certifikáty. „Je nutné naslouchat expertům. To je základ i našeho řízení epidemie. A jak je vidět, když bychom dali na různé tlaky, které jsou často velmi protichůdné, samozřejmě, tak bychom se nikdy neposunuli dál, protože nikdy nelze hledět na to, jestli se někomu tím rozhodnutím zavděčíme. Vždycky někoho naštveme a někoho potěšíme,“ sdělila Pekarová Adamová.

„Ráda se vracím do nedávné minulosti před Vánocemi, kdy začínal omikron v Evropě, v jiných zemích už začínaly být ty případy mnohem četnější než u nás a kdy tady byl docela z nějaké části spektra přece jenom tlak na to, abychom se zachovali podobně přísně jako jiné státy, které směřovaly do lockdownu. My jsme se tak nezachovali, čelili jsme za to kritice, ale jak je vidět, tak se to vyplatilo, že jsme tak neučinili. Že jsme zkrátka nepřiškrtili ekonomiku, školy, plošně, ale zkrátka nechali jsme to řízení epidemie právě vybalancované tak, abychom nezahltili nemocnice, což se naštěstí tedy povedlo, nestalo, ale zároveň abychom zkrátka ten život nepříliš dusili, když už ho dusili nebo byl dušen tak dlouho předtím,“ dodala šéfka Poslanecké sněmovny. Sázka na odpovědnost se podle ní vyplatila. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí
„Věříme lidem. Nejsme strany, které chtějí lidem všechno jenom určovat, jak se mají chovat, restrikcemi a podobně,“ sdělila Pekarová Adamová. „Řekla bych, že jsme určitě úspěšnější v tom, jak tu strategii řešíme, než minulá vláda. Nevnášíme do toho tolik chaosu. A říkají to – to nejsou slova politiků, nás, kteří u toho jsme, ale jsou to slova třeba i z prostředí byznysu, když se bavíme se zástupci Svazu průmyslu, tak sami říkají: Takováhle komunikace s Ministerstvem zdravotnictví tady nebyla po dobu epidemie, jako je teď. Opravdu víme, na co se přichystat, je s námi diskutováno jako s partnerem, máme prostě šanci do toho zasahovat. Bylo to v tomto směru určitě oceněno. A já chci být ferová i vůči minulé vládě. Za té tady nebyl omikron, ale delta a jiné předchozí varianty. A ten se choval taky jinak, takže je fér říct, že nám lehce napomáhá i to, že ten virus díky omikronové variantě oslabuje,“ dodala Pekarová Adamová.

Zmínila se i o tom, co jí napovědělo jednání o pandemickém zákonu, jak budou probíhat další měsíce a roky ve Sněmovně. „Myslím si, že se ukazuje, že současná opozice není konstruktivní, i když se tím slovem velmi ohání. Ale když dojde na činy, ta konstruktivita jde stranou a skutečně se chová až za hranou nějakých běžných typů obstrukcí, které my jsme také používali. Každá opozice je používá, je to legitimní nástroj,“ podotkla Pekarová Adamová.

„Z pohledu předsedkyně Sněmovny se na to dívám jinak, když vidím, co za tím je, ten aparát úřadu Poslanecké sněmovny, kdy, když si vezmeme, že ten maraton byl teď kolem 30, přes 30 hodin a ve velmi krátké době i po takovém krátkém maratonu, který souvisel s důvěrou vládě, tak tam je prostě celá řada zaměstnanců Sněmovny, kteří tam jsou takhle dlouho nonstop, kteří tam nejdou kým vystřídat. To není tak, že bychom tam měli připravený zástup náhradníků, a na nich hodně záleží, jestli se celý ten proces zvládne legislativně správně. Toto vnímám až nelidské vůči nim. Přijde mi zkrátka nelidské pracovat 30 hodin v kuse bez spánku,“ dodala Pekarová Adamová. 

Řeč byla i o volbě posledního místopředsedy Poslanecké sněmovny, která stále nebyla úspěšná i přes opakování. „Tomia Okamuru volit nebudeme. Co se týče volby dalšího místopředsedy za hnutí ANO, tak tady ten příslib je, ale jak říkám, ve chvíli, kdy se hnutí ANO nazývá býti konstruktivní opozicí, ale v jejich činech to není vidět a opravdu není ochotná na dohodu, která je běžná a kterou jsme vždycky respektovali a dělali i jako opoziční strany, tak zkrátka vůle poslanců volit jejich zástupce, ať už by to byl kdokoliv, významně poklesla po posledních zkušenostech,“ sdělila Pekarová Adamová. O šesté místopředsednické místo usiluje poslanec a exministr Karel Havlíček (ANO). „Uvidíme dál,“ dodala Pekarová Adamová.

Závěrem se vyjádřila i ke svým někdejším výrokům k Maďarsku. „Nemůže být někdy prosazování hodnot poškozující pro Českou republiku? Vracím se k těm výrokům na adresu Maďarska,“ poznamenal moderátor. „Pokud zastáváte jasný postoj, a já si myslím, že se vždycky vyplácí v tom být čitelný a být v tom postoji, umět ho říct,“ podotkla Pekarová Adamová. 

„Slovo poslankyně má ale jinou váhu než slovo předsedkyně Sněmovny,“ míní Strakatý. „To určitě má. A mně se nelíbí, když nějaký stát, který je i členský stát EU, se odkloňuje a říká to úplně... já jenom říkám, co říká tamní premiér, se odkloňuje od liberální demokracie. To uspořádání, které, nechci to nazývat režimem – neměli bychom k tomu být slepí, měli bychom se víc o tom konstruktivně bavit. Já samozřejmě na V4 formáty, které zastupuje i Poslanecká sněmovna, tak budu jezdit a účastnit se. A nemám ani zábrany se o tom otevřeně bavit s těmi partnery na místě, nikoliv si to vzkazovat,“ dodala Pekarová Adamová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…