Ministerstvo žen – pryč! LGBT, klima – ne! Nový šéf Argentiny drsnější, než se psalo

21.11.2023 8:54

„Ministerstvo žen, genderu a diverzity, pryč! Ministerstvo životního prostředí, pryč! Ministerstvo vzdělávání, pryč!“ vyčetl nově zvolený prezident Argentiny Javier Milei seznam ministerstev, kterých by se nejraději zbavil. „LGBT lobby“, hnutí za změnu klimatu považuje za součást „socialistické agendy“. Zdeněk Hraba se na sociální síti vyslovil proti označování Mileiho médii za „krajně pravicového politika“. Škrty jsou dle jeho názoru potřebné i v České republice.

Ministerstvo žen – pryč! LGBT, klima – ne! Nový šéf Argentiny drsnější, než se psalo
Foto: Repro x
Popisek: Argentinský prezident Javier Milei

Pravicový ekonom Javier Milei stojící v čele hnutí Svoboda (La Libertad Avanza, LLA), které sdružuje libertariánské a liberální strany. Po průběžném sečtení 96 procent hlasů bylo jasné, že v poměru 55,8 ku 44,2 procentům porazí svého protivníka, ministra hospodářství Sergia Massu a stane se prezidentem Argentiny na příští čtyřleté období.

„Čekají nás obrovské problémy: inflace, nedostatek práce a chudoba,“ řekl Milei. „Situace je kritická a není místo pro vlažná, polovičatá opatření.“

Voličům v předvolebních kampaních slíbil řešení vysoké inflace, která v současnosti přesahuje 140 procent a zrušení místní měny peso a jejím nahrazením americkým dolarem. Milei též zaujímá tvrdé postoje k otázkám žen a feminismu. Slíbil například uspořádání referenda o tom, zda zrušit legalizaci potratů v Argentině, jež byla zavedena v roce 2020.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15471 lidí

Sociální spravedlnost považuje za „úchylku“ a slíbil zrušit i ministerstvo pro ženy, gender a diverzitu, které provozuje například bezpečnostní linky pro násilí podmíněné pohlavím a politiku zaměřenou na odstranění strukturálních nerovností. Úkolem ministerstva je dohlížet na veřejné politiky země v otázkách týkajících se žen a genderových a sexuálních menšin. Ministerstvo vzniklo v roce 2019 jako jedno z prvních opatření tehdejšího prezidenta Alberta Fernándeze. Jeho první a možná i poslední ministryní je Elisabeth Gómez Alcorta.

Z videa kolujícího na sociální síti X je ovšem zřejmé, že ministerstvo pro ženy, gender a diverzitu není jediným ministerstvem, které je Mileimu trnem v oku. „Ministerstvo sportu a turismu, pryč! Ministerstvo kultury, pryč! Ministerstvo životního prostředí a udržitelnosti, pryč!“ strhával se zapálením názvy jednotlivých ministerstev z bílé tabule.

 

 

„Ministerstvo veřejných prací, pryč! I kdybyste odporovali,“ dodal Milei a pokračoval ve výčtu ministerstev. Mezi těmi, které hodlá zrušit, jsou dále ještě ministerstvo vědy, technologií a inovací, ministerstvo práce, zaměstnání a sociálního zabezpečení nebo ministerstvo vzdělávání a „indoktrinace“, jak Milei doplnil. Pokud jde o témata ve školních osnovách, Milei tvrdí, že „genderová ideologie, ekologie a inkluzivní jazyk ničí hodnoty společnosti“.

Pryč půjde i ministerstvo dopravy, ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo sociálního vývoje. „Zlodějna politiky je u konce. Ať žije svoboda!“ deklaroval ve videu nově zvolený prezident Argentiny.

„Plán na vládní škrty má Javier Milei hodně propracovanej,“ poznamenal k videu Michal Sirový, který svými komentáři přispívá do Hospodářských novin.

„Model dekadence skončil, není cesty zpět,“ prohlásil ve svém vítězném projevu, informovala agentura Reuters. Podle Mileiho je „LGBT lobby“ včetně hnutí za změnu klimatu a potratů součástí „socialistické agendy“. „Nebudu se omlouvat za to, že mám penis. Neměl bych se stydět za to, že jsem blonďatý, modrooký běloch. Nebudu nic přiznávat kulturnímu marxismu. S tímhle víte, co se stane s ministerstvem pro ženy... protože jediná rovnost, na které záleží, je rovnost před zákonem,“ prohlásil Milei. Několik dní před prvním kolem prezidentských voleb se pak nechal slyšet, že se jeho hnutí nepřidá ke „kulturnímu marxismu“.

Práva LGBTQ+ lidí jsou v Argentině v současné době jedny z nejvyšších na světě. Svazky jednopohlavních párů od 15. července 2010, kdy se Argentina stala 10. zemí na světě, která tak učinila. Stejnopohlavní páry se i mohou přihlásit o adopci dětí. Zákon o genderové identitě, který byl přijat roku 2012 pak umožňuje lidem změnit své zákonné pohlaví, aniž by museli podstoupit hormonální terapii, operaci změny pohlaví nebo aby jim diagnóza byla určena psychiatrem.

Milei už v prvním projevu po postupu do druhého kola prezidentských voleb poznamenal, že tu „nejsme proto, abychom odebírali práva, jsme tu proto, abychom ukončili privilegia“. Mileiovo hnutí LLA mezitím opakovaně vyjádřilo svůj záměr na zrušení sexuální výchovy na všech úrovních vzdělávání.

V minulosti se nově zvolený prezident vyjádřil také k trans pracovním kvótám: „Nevím, proč by měl někdo dostat veřejnou funkci jen proto, že je transvestita. Vždyť jsme to my, kdo za to platí. Kdo se rozhodne být transvestitou, ať si to vyřeší sám. Stát nemůže dávat kvóty někomu, kdo patří k menšinové skupině, protože stát je financován námi všemi.“

Milei též prosazuje velké škrty. Na jejich symbol vedl kampaň s motorovou pilou v ruce.

Doktorandka politologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Eva Svobodová, která přispívá komentáři do Českého rozhlasu Plus, z volby Mileiho nebyla ráda. „Nemůžu tomu pořád uvěřit, ale Javier Milei se stal dalším argentinským prezidentem. Politik, který chce zakázat potraty i centrální banku, privatizovat školství a zdravotnictví, dolarizovat zemi, zrušit sexuální výchovu, klimatickou změnu považuje za socialistický výmysl etc.,“ napsala na sociální síti X.

K volbě Javiera Mileiho se na sociální síti X vyjádřil i senátor Zdeněk Hraba a zmínil, že je zajímavé, že si médii hned vysloužil nálepku „krajně pravicového kandidáta“. „Ne že bych teda se vším, co hlásá, souhlasil. Ovčem pokud se „krajní pravicovost“ pozná podle toho, že chce omezit byrokracii, rušit ministerstva, zastavit indoktrinaci dětí ve školách, tak by mě zajímalo, jakým výrazem se označují ti, kteří jsou skutečně na kraji spektra…“ zamyslel se Hraba a následně dodal, že „rušení zbytečných úřadů je nutné i u nás“.

Za pravdu mu dala zástupkyně generálního tajemníka skupiny Evropských konzervativců a reformistů (ERK) Andrea Čepová: „Souhlasím! Radikální návrhy automaticky neznamenají krajně pravicové.“

Ke zvolení Mileimu pogratuloval například bývalý prezident Spojených států amerických Donald Trump. „Celý svět se díval! Jsem na vás velmi hrdý. Změníte svou zemi k lepšímu a učiníte Argentinu skutečně znovu velkou!“ blahopřál Mileimu Trump.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsou jen dvě pohlaví muž má úd a žena vaginu a výjimečně se rodí lidé s oběma !!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 21.11.2023 11:34:29
Ostatní jak říkal docent UZEL jsou nemocní a měli by se léčit ! Ti co je podporuji a dotuji s rozpočtu jejich akce by asi měli stanout před soudem a vrátit dotace ze svého tak se nechová řádný hospodář !!Co tak začít tresty rozkrádáni státního majetku !! A to od deset tisíc rok vězeni !!! A za každých deset tisíc rok a zabavení veškerého majetku na který není doklad o přijmu a žádné půjčky neuznávat !

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …