My Češi si každý rozkvět pokazíme. Kníže Schwarzenberg se obává, že přesně toto pácháme i teď

16.07.2016 19:49

Obsáhlý rozhovor s Karlem Schwarzenbergem přináší server Svobodné fórum. Bývalý předseda TOP 09 v něm mimo jiné tvrdí, že největší hrozbou jsme sobě my sami a doložil to na dvou případech z historie. Zamyslel se také nad příčinami toho, že si Britové odhlasovali Brexit i nad stále vysokou popularitou prezidenta Miloše Zemana.

My Češi si každý rozkvět pokazíme. Kníže Schwarzenberg se obává, že přesně toto pácháme i teď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Největší hrozbou pro naši společnost jsme prý my sami. Schwarzenberg to ilustroval na naší historii. „Pokaždé jsme to byli my, v dějinách jsme byli vždy schopni to sami pokazit. Když byl rozkvět celé země, za Karla IV., kdy jsme se stali velmocí, pár let po jeho smrti jsme vesele rozpoutali občanskou válku a zničili zemi na desetiletí. Pak jsme se zase zmohli za doby Rudolfa II., byli jsme opravdu bohatou, kulturní zemí, a do toho jsme začali třicetiletou válku. Nakonec jsme se divili, jak jsme dopadli.

Vždycky jsme byli schopni si své dějiny zkomplikovat, a proto nás samotné považuji za tu největší hrozbu,“ uvedl Schwarzenberg.

Celý text je ZDE

Na otázku, zda ve Velké Británii sehrála nějakou roli při hlasování o Brexitu ruská propaganda, odpověděl záporně. Roli prý spíše sehrála naštvanost. „Angličané jsou svérázní a byli stejně naštvaní jako my různými nepříliš smysluplnými evropskými předpisy, které k nim dorazily. Přičemž u nich je to silnější. Já jsem ve svém životě zažil několik okupací, ovšem poslední okupace Anglie byla ve 12. století, když ji dobyli Normané. To je jistý rozdíl. Oni nejsou zvyklí na to, že by měli někoho poslouchat. My jsme si na to dost zvykli.“

Odmítl možnost, že by se o vystoupení z EU hlasovalo i u nás. „Byť referendum podporuje pan prezident Zeman, řekl bych, že kdybychom tohle udělali, měli bychom být bezprostředně poté zbaveni svéprávnosti,“ uvedl. Argumentoval tím, že sice zažil mnoho referend v různých zemích, ale vždy se to rozhodlo ne kvůli kladené otázce, ale z jiných důvodů. „Slavné referendum bylo před čtyřiceti lety v Rakousku, kde dostavěli jadernou elektrárnu Zwentendorf. Pak někoho napadlo, že je třeba o ní hlasovat. Tehdy se nikdo kvůli elektrárně nerozhodoval, ale lidé byli naštvaní na vládu i na vedení odborů, které tuto jadernou elektrárnu vehementně podporovaly. A aby je vytrestali, tak volili proti,“ vysvětlil.

Reagoval také na výsledky průzkumu, podle něhož lidé velmi pozitivně hodnotili prezidenta Zemana. „Nesmíte zapomenout, že už od TGM má prezident velmi silnou pozici. I ti komunističtí ji měli. Nezapomenu na krásnou historku, která se stala, když byla v roce 1989 milionová demonstrace na Letné, kterou moderoval velmi dobře Václav Malý. Tehdy si směrem k Hradu dovolil poznámku: ‚Podívej se Gusto, jak je tady husto!‘ A pak mu lidé často vyčítali, že takhle se přece s prezidentem nemluví,“ uvedl Schwarzenberg s tím, že český prezident má skoro monarchistické postavení. Ovšem jen tím to prý není: „Miloš Zeman je také velice inteligentní člověk a velmi schopný demagog, takže mě to neudivuje,“ dodal Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…