Na pulty knihkupectví přichází arabské mýty, legendy a pohádky

14.02.2016 12:08

Král světla, jeden z posledních titulů nakladatelství Argo, zavede čtenáře až ke kořenům arabské literatury. Výběrová publikace Jiřího Tomka nabízí texty z oblasti Sýrie, Íránu, Egypta či Súdánu. Jedná se o aktuálně nejzajímavější titul pro všechny zájemce o studium arabských kořenů, co se literatury týká.

Na pulty knihkupectví přichází arabské mýty, legendy a pohádky
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Arábie, ilustrační foto

Kniha prozaika Jiřího Tomka (v minulosti se podepsal rovněž pod Legendy staré Arábie) je reprezentativním souborem žánrů arabské lidové vypravěčské tvorby. V jeho mýtech se prolínají staroarabské (předislámské) mytické náměty s lidovými, nábožensko-legendárními a koranickými vyprávěními islámské epochy.

Legendy, báje a pověsti barvitě líčí tradice o vládcích jihoarabských říší a starých zaniklých kmenech a vypravují příběhy o pouštních beduínech a o slavných králích a královnách předislámské doby. Součástí souboru je i rytířská epopej, humoristická novelka a pohádková milostná romance. V lidových pohádkách osmi arabských zemí jsou snad zastoupeny všechny typy arabské lidové pohádky, které obsahují spoustu velice neobvyklých pohádkových motivů a fantastických elementů.

  • více o titulu ZDE

Soubor je doprovázen jak doslovem o původu a vzniku arabské lidové i pololidové literatury, tak i charakteristikou vybraných textů. Pro zájemce o hlubší studium je k dispozici seznam použité literatury: arabské, dostupné české, stejně jako anglicky psané. O ilustrace se postarala v minulosti Zlatou stuhou ověnčená Tereza Ščerbová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…