Nakazíte se. Hlavně očkovaní. Dost hovadinám. Omikron: Je jasno

15.12.2021 13:02 | Ze sítí

Po variantě delta přichází omikron. A členka rady ČTK Angelika Bazalová říká, že by se měli všichni, zejména senioři připravit na to, že budou jednou mít pozitivní test. Přidává i rady, jak se s chorobou léčit a také pár ostrých slov. Matematička Lucia Houfková z dánských dat o omikronu usuzuje: „Šíří se mnohem více mezi očkovanými a mnohem méně mezi neočkovanými.“ Ale prozatím má většina případů nové varianty mírný průběh, i když ne všechny.

Nakazíte se. Hlavně očkovaní. Dost hovadinám. Omikron: Je jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí
Varianta omikron se začíná ve světě šířit a hlavní otázka je, jak moc je strach z této varianty důvodný. Svůj pohled představila spolupracovnice Reflexu a členka rady ČTK Angelika Bazalová, která se na covid specializuje. Ta tvrdí, že se nakonec nakazí všichni. „Neberte to prosím jako strašení. Prostě jednoho dne budete PCR pozitivní. Očkovaní i prodělavší a samozřejmě i ti, kteří nejsou ani jedno ani druhé. Většina z vás to zase bez problémů zvládne,“ ubezpečuje.

Omikron prý u mladých nemívá těžké průběhy a množí se hlasy, že se konečně stalo to, v co někteří doufali, tedy že převládne méně nebezpečná varianta covidu. Bazalová ovšem upozorňuje, že ještě není známo, jak budou reagovat rizikoví, protože v Africe není takový počet seniorů. „A taky nevíme, co se případně stane, když se zase virus namnoží do obrovských virových náloží, jako tomu bylo kvůli debilitě našich politiků teď,“ dodává.

„To nesmíme dopustit. Takže do karantény by měli chodit všichni s příznaky a ti bez příznaků by se měli po kontaktu párkrát preventivně otestovat, aby neplivali virus na své bližní a tím je neohrozili na životě v domnění, že když jsou očkovaní, tak se nemůže nic stát,“ doporučuje Bazalová s tím, že úlevy pro očkované nejsou přijatelné.

„Covid vám na politiku kašle. Doslova. Jestli jste ty hovadiny o tom, že očkovaní šíří méně, nepochopili do teď, tak váš problém není covid, ale mozková nedostatečnost. A na tu vakcína není,“ střílí ostře členka rady.

Na to, že se nakazí, by měli prý být připraveni hlavně senioři. „Já osobně to s tou třetí dávkou moc spolehlivě nevidím. Když se virus naučil vakcíně vyhnout, tak se jí vyhne i po osmi dávkách. Trošku vás na chvilku může zachránit to, že těch protilátek máte krátce po očkování v krvi fakt moc. A funguje to tak, že když jich tam máte strašně moc, tak se zvýší pravděpodobnost, že se část z nich přece jen na virus správně přilepí a pohltí ho,“ odhaduje Bazalová.

Ovšem upozorňuje, že tělo vysoký stav protilátek dlouhodobě neudržuje a ochrana po pár týdnech zeslábne. „Až sem dorazí ta omikronová vlna, tak buďte připraveni na to, že musíte svoje seniory konečně začít LÉČIT. Jelikož čeští praktici vám s tím úplně vždycky nepomůžou (čest výjimkám), musíte si pomoct sami,“ vzkazuje.

Má tři hlavní rady: „První je ta, že musíte VČAS likvidovat virus na sliznicích. To znamená kloktat a proplachovat nos. Druhá je ta, že musíte za každou cenu VČAS zabránit rozvoji zánětu v plicích. Na to je dobré sáhnout po lécích, které berou preventivně astmatici. A třetí věc je - musíte předem vědět, jestli patříte k lidem, kteří mohou mít problém s krevním srážením. A pokud ano, musíte si VČAS nechat nasadit léky.“ Na závěr Angelika Bazalová radí, aby rodiče nenechávali děti očkovat proti původní variantě koronaviru, kterou už stihly vytlačit jiné mutace.

O omikronu píše také členka sdružení SMIS, Lucia Houfková ve svých COVID zápiscích. Varianta omikron se prý šíří například v Dánsku, kde se od 22. 11. 2021 vyskytlo 3 437 případů. „Šíří se mnohem více mezi očkovanými a mnohem méně mezi neočkovanými,“ odvozuje z dat matematička.

„Omikron se šíří hodně mezi populací 20-29 let, ti nejspíš ještě boosterů (posilovačů) moc nedostali. Z toho, že podíl omikron mezi boostrovanými je menší než podíl boostrovaných v populaci, bych tedy závěry o velké účinnosti třetí dávky nedělala. Myslím, že skutečně máme variantu, která se bude rychle šířit zejména mezi očkovanými,“ tvrdí s tím, že hlavní otázkou zůstává, jak moc vážný bude průběh nemoci, prozatím jsou hlášeny průběhy mírné, ale vyskytly se už i hospitalizace a úmrtí. A také jak budou fungovat protilátky proti historickému spike proteinu na nový virus a jaké průběhy budou mít ti, kdo covid prodělali a nechali se očkovat a ti, kteří se poté očkovat nenechali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…