Ne hospody, ale práce! Tam se to šíří

09.12.2020 9:00

Za úterý v Česku přibylo přes 5800 osob nově pozitivních na koronavirus. Zdá se tedy, že nemoc-covid-19 znovu nabírá na síle. Vládním opatřením navzdory. Proč tomu tak je? Nabízí se několik vysvětlení. Nahlédněte.

Ne hospody, ale práce! Tam se to šíří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát hlavního města Prahy představil Mobilní laboratoř – nový krok v systému testování na onemocnění COVID-19

Středeční MF Dnes připomíná, že se podle analýz nejvíc lidí nakazilo v zaměstnání. Zároveň se však ukazuje, že lidé tráví v zaměstnání více času než např. v září. Data společnosti Google naznačují, že strach ze ztráty příjmů je silnější, než strach z onemocnění.

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí

„Zatímco v pátek 30. října strávili lidé na pracovišti průměrně o 41 procent méně času oproti běžnému stavu z doby před epidemií, minulý pátek to bylo méně jen o 14 procent,“ uvedl k tématu list.

Navzdory tomu, že k práci z domova vyzývají občany premiér Andrej Babiš (ANO ) i ministr zdravotnictví Jan Blatný, jeví se to tak, že řada lidí dochází do práce, i když by nemuseli. Zatímco pražští zaměstnanci jsou v práci na home office v podstatě premianty, v Olomouckém kraji tuto možnost podle dostupných dat využilo jen asi 8 procent lidí.

Vedle toho situaci zhoršuje také návrat dětí do škol. Ukazují to data z Ústeckého kraje, kde se nemoc šíří např. v některých školkách. „Máme menší ohniska, například v Děčíně je to jedna mateřská škola, v okrese Litoměřice jich je dokonce šest,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

Nákaza se objevila také v jedné z ubytoven zahraničních pracovníků v Ústeckém kraji. Bohužel opět narůstá i počet covid pozitivních lékařů a sester. Jeví se to však tak, že to není kvůli tomu, že by chodili do restaurací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…