Ne, to není vtip. EU rozdá uprchlíkům v Turecku platební karty

09.09.2016 17:31

Evropská unie se v rámci humanitární pomoci uprchlíkům žijícím v Turecku rozhodla rozdat debetní karty v celkové hodnotě 348 milionů eur. Jedná se o největší humanitární program, který kdy EU rozjela. Informuje The Wall Street Journal.

Ne, to není vtip. EU rozdá uprchlíkům v Turecku platební karty
Foto: Filip Brokeš
Popisek: Život v Istanbulu měsíc po nevydařeném puči proti prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoğanovi

„Přinejmenším jeden milion uprchlíků v Turecku dostane debetní karty a měsíční příspěvek na jídlo a ubytování v rámci 348 milionů eur na humanitární program, který EU oznámila ve čtvrtek.“ Jedná se o část třímiliardového balíčku určeného na pomoc pro migranty v Turecku.

Turecko si však stěžuje na to, že finanční pomoc, kterou se EU přislíbila zaplatit, přichází příliš pomalu a země tak má problémy zabránit toku migrantů přes Egejské moře do Řecka.

„Situace v Sýrii zůstává i nadále velmi dramatická,“ podotkl Christos Stylianides, evropský komisař pro humanitární pomoc. Debetní karty by podle něj měly umožnit uprchlíkům koupit si co potřebují, než aby se spoléhali na potravinovou pomoc. „Evropská unie drží svůj slib pomoci Turecku ve zvládání největší uprchlické populace na světě,“ dodal.

EU oznámila svůj plán jen krátce předtím, co má šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová navštívit Ankaru, ve snaze zlepšit zhoršující se vztahy mezi Tureckem a EU.

Celý text v angličtině zde

Zatímco si Turecko stěžuje na to, že EU nedodržuje svoje závazky, v Evropě roste po neúspěšném pokusu o vojenský převrat nedůvěra v tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Někteří politici dokonce navrhují, že by s ním EU měla okamžitě přestat jednat a chtějí zastavit jakékoliv přístupové rozhovory do EU.

Nový program humanitární pomoci však bude spadat pod World Food Program (WFP) ve spolupráci s Rudým půlměsícem. „Potřeby každé rodiny budou vyhodnoceny individuálně a budou k dispozici i dodatečné fondy na vzdělání a podporu starších členů rodiny,“ poznamenal Stylianides.

„Peníze utracené uprchlíky poputují přímo do místní ekonomiky, čímž posílí komunitu, která je tak štědře hostí,“ uvedla výkonná ředitelka WFP Ertharin Cousinová.

Podle posledních propočtů již poslala EU do Turecka pomoc v hodnotě 2,2 miliardy eur z celkových 3 miliard slíbených. Turecko zatím utratilo 181 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…