Nebuď vulgární, Zemane, vyzývají u sochy Masaryka odpůrci prezidenta

08.03.2018 13:22

REPORTÁŽ Vlajky Evropské unie se objevily v den inaugurace prezidenta u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Asi dvacítka lidí přišla vyjádřit svůj jednoznačný odpor a nesouhlas s politikou hlavy státu. O tom svědčily i transparenty, které si přinesli s sebou.

Nebuď vulgární, Zemane, vyzývají u sochy Masaryka odpůrci prezidenta
Foto: JK
Popisek: Protest u sochy T.G. Masaryka proti prezidentu Miloši Zemanovi

Kolem poledne protestovali aktivisté na Hradčanském náměstí. Inauguraci prezidenta republiky, která za pár minut začne ve Vladislavském sále, využili odpůrci Miloše Zemana k vyjádření odporu proti němu. Kolem sochy T. G. Masaryka vlály vlajky Evropské unie. Na transparentech byly nápisy o tom, že prezident nemá být vulgární, nesmí zrazovat svou zem, musí být demokrat, má spojovat, a ne rozdělovat. Cedule v rukou odpůrců prezidenta upozorňovaly také na to, že prezident si nesmí dělat, co chce, i když vyhrál volby (v souvislosti s vlajkami EU kolem sochy zakladatele samostatného Československa je možná na místě zmínit, že Miloš Zeman je prvním českým prezidentem, který před třemi lety vlajky EU na Pražském hradě vyvěsil k nelibosti jejích tehdejších kritiků, pozn. autora). 

Na místě bylo kolem dvou desítek demonstrantů. Pořadatelé ještě předtím přitom počítali zhruba s padesátkou manifestujících, jak informovala média. „Tady je snad jen patnáct lidí,“ komentovala nízkou účast na manifestaci jedna z kolemjdoucích dívek posměšně. „Turisté tady na Hradčanském náměstí evidentně neví, o co zde vlastně jde,“ hlásil na kameru reportér z konkurenčního média.

KOLEM T.G.M. VLÁLY VLAJKY EVROPSKÉ UNIE:

 

Na plácku pod sochou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka defilovala dvojice pořadatelů protestu s rozvinutým nápisem: „rebelové české politiky“. Nahoře u sochy bylo možné zahlédnout proslulého aktivistu Tomáše Peszynského, který se stal objektem zájmu některých novinářů.

Kde zůstala housenka? 

Peszynski je znám coby Zemanův hlasitý kritik a rovněž i pojízdnou skulpturou, která Zemana, Orbána, Putina, Fica a Kaczynského zpodobňuje jako housenky užírající z listu demokracie. Rovněž se netají tím, že namá v lásce server ParlamentníListy.cz. Na jedné demonstraci na Václavském náměstí se dokonce pustil do verbální přestřelky s fotoreportérem redakce, když se jej reportér zeptal na autora housenky. 

Právě na Hradčanském náměstí budou moci lidé sledovat samotný ceremoniál na velkoplošné obrazovce. Lidé mohou také čekat na třetím hradním nádvoří, přes které bude Zeman přecházet z Vladislavského sálu do katedrály sv. Víta. V oblasti Hradu se tak pohybuje zvýšené množství policistů. 

NA MÍSTĚ BYLI REBELOVÉ ČESKÉ POLITIKY: 

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě složí svůj druhý prezidentský slib. Na společné schůzi poslanců a senátorů se tak ujme prezidentského úřadu na dalších pět let. Zeman byl do úřadu hlavy státu zvolen v lednu v druhé přímé volbě prezidenta, když ve druhém kole porazil Jiřího Drahoše. Slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sále začne ve 14:00. Přineseny do něj nejprve budou historické bojové prapory, prezidentská standarta, státní vlajka a výtisky současné i historické Ústavy.

PROTI ZEMANOVI A BABIŠOVI SE NEDÁVNO DEMONSTROVALO NA VÁCLAVÁKU. PROJDĚTE SI GALERII: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…