Nechtějte od cikusového klauna, aby dirigoval. Vláda není tým

09.06.2011 9:35

Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka se v aktuálním čísle týdeníku zamýšlí nad tím, proč mezi vládními stranami chybí týmový duch. Rozebírá pak jednotlivé významné strany. Neváhá uvést ve svém pohledu na věc přirovnání, za které by se nemusel stydět ani autor bajek. Předsedkyni poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolínu Peake pak popisuje jako "Pannu Marii Peake".

Nechtějte od cikusového klauna, aby dirigoval. Vláda není tým

Celková lékařská diagnoza vládního účinkování by mohla být podle Pečinky následující: umírání na nedostatek politiky.

Než k určení této diagnozy dojde, uvádí komentátor "návod" jak k "nemoci" dojít. "Vyveďte z cirkusu klauna, posaďte ho před českou filharmonii a chtějte po něm, aby ji dirigoval. Přesně k tomu došlo vstupem Věcí veřejných do vládní koalice. Výsledkem je totiž zjištění, že to nefunguje," píše Pečinka.

Čtěte také:

A shrnuje fakta. "V současném politickém spektru máme jen tři plnohodnotné celostátní politické strany, napravo ODS, nalevo ČSSD a uprostřed KDU-ČSL. Ty mají pochopitelně své potíže. Lidovci postupně vyklízejí část České republiky a proměňují se v regionální stranu moravského venkova a části východních Čech," uvádí ve svém zamyšlení komentátor.

Doplňuje, že ODS je v některých regionech pod kontrolou kmotrovských skupin, které ji zde ovládají prostřednictvím mrtvých duší. Sociální demokracie je kromě potíží s kmotrovstvím fatálně rozdělena a nemá pevné vedení. Ve všech případech jsou to však relativně otevřené struktury, kam lze vstoupit, spojit se sněkým a pokusit se cosi změnit.

Peake jako Panna Maria?

Věci veřejné jsou podle Pečinky zase stranou dvou tváří. "Figurují tu všichni ti krásní kluci a holky z naší školky - Panna Maria Peake, bojovný kněz Jarolím, inteligentní a záhadná Klasnová a zlomený John. Tou druhou tváří je polokriminální struktura napojena na bezpečnostní složky jako z těch nejhorších filmů z podsvětí," popisuje komentátor týdeníku.

Ve své charakteristice současných stran však nemůže opomenout ani TOP 09. Na rozdíl od ODS ji však vidí jako uzavřený projekt, kam se nevstupuje, ale člověk je tam přijímán. "Navíc jen trochu silnější figura musí být posvěcena od faktického předsedy strany Miroslava Kalouska. Výhodou této strany však je, že je polodiktátorsky řízena, takže některé věci tam jdou lehce prosadit. Je tedy zřejmé, že na druhou stranu tato strana nesplňuje podmínky pro otevřené demokratické uskupení. Je to spíše bakalovsko-schwarzenbergovská lóže doplněná o lidoveckou armádu kolem Kalouska," pokračuje dále Pečinka.

Čtěte také:

Podle komentátora však v současné době v naší zemi politika nějak vymizela. "Když jsme po loňských volbách do Poslanecké sněmovny optimisticky hodnotili vyhlídky vlády, vycházeli jsme ze dvou kritérií - optické blízkosti programů a antiparoubkovskému vymezení. To byla obrovská chyba," vnímá po roce od voleb situaci Bohumil Pečinka. A zdůrazňuje, co je daleko podstatnější - tedy to, zda jsou politické strany skutečně poliickými stranami a jejich reprezentanti jsou nějak zakotveni vde společnosti a hájí její zájmy.

"To je totiž hlavní kritérium politiky, které jsme brali jako samozřejmost. Opět chyba. Když něco vypadá jako kachna, kejhá jako kachna, ještě to kachna být nemusí," snaží se o přitrovnání politiky se zvířecí říší komentátor.

Uzavírá pak svůj komentář tím, že největší záhadou je, proč toho nevyužije opozice?

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…