Nejsem žádný estébák! Babiš žene historiky k soudu

14.04.2013 21:10

Podnikatel Andrej Babiš chce ukončit spor o tom, zda byl před revolucí důvěrníkem státní policie a agentem StB. Ústav paměti národa archivuje svazek, který to tvrdí. Miliardář Babiš teď proto ústav žaluje. Soud má začít v červnu.

Nejsem žádný estébák! Babiš žene historiky k soudu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

"První líčení je naplánováno na červen,“ potvrdil serveru Lidovky.cz šéf skupiny Agrofert Babiš. Od soudu očekává výrok, že komunistické Státní bezpečnosti nepodepsal akt spolupráce. "Žádné odškodnění nepotřebuji, ani nechci. Jde mi jen o pravdu, která se u soudu jednoznačně prokáže," tvrdí.

"Nebyl jsem agentem StB a svazek o spolupráci jsem nepodepsal. Pracovníci StB mě pouze několikrát kontaktovali kvůli mému zaměstnání v podnicích zahraničního obchodu, konkrétně jim šlo o dovoz syrských fosfátů," popsal Babiš loni v prohlášení k samotnému podání žaloby.

Šance na úspěch tu jsou

Podle Lidovek.cz nejsou Babišovy šance na úspěch mizivé. Slovenská justice totiž už několikrát rozhodla, že osoby byly v některých případech v materiálech StB vedeni jako agenti neoprávněně. Bývalý šéf ústavu Ivan Petranský se dříve nechal slyšet, že archivní dokumenty jsou přístupné na základě zákona a že ústav nenese odpovědnost za pravdivost údajů, které se v dokumentech StB nacházejí.

Podle dostupných údajů vystupoval Babiš pod krycím jménem Bureš. Podle dokumentů ve svazku měl být získán k tajné spolupráci kvůli ochraně československého zahraničního obchodu. Babiš tvrdí, že ho StB oslovila kvůli dovozu nekvalitních nerostných surovin. Bližší spolupráci ovšem vylučuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…