Německo a Merkelová. Klid? Je to jinak. Strach z Hitlera a pozice AfD po šoku v Durynsku

13.02.2020 16:31

Expert na Německo Vladimír Handl z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy důkladně popsal, proč u našich západních sousedů došlo k politickému zemětřesení a proč pověst Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové utrpěla hluboké šrámy. Dá se prý říci, že Německo stále obchází strašidlo Adolfa Hitlera a strach z něj.

Německo a Merkelová. Klid? Je to jinak. Strach z Hitlera a pozice AfD po šoku v Durynsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

V Německu došlo k politickému zemětřesení. Potom, co ve východoněmecké spolkové zemi Durynsko táhla CDU za jeden provaz s krajně pravicovou Alternativou pro Německo (AfD), zasáhla kancléřka Angela Merkelová a dala jasně najevo, že s AfD se nespolupracuje.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32329 lidí

Pro ty strany, které představují většinu v Bundestagu, v německém Spolkovém sněmu, je skutečně vyloučena, protože my si musíme umět představit to rozdělení politické scény; pokud jde o AfD, tak AfD je zaměřena na to, aby německou politiku zbavila Angely Merkelové. Takže pro AfD je tématem Merkelová. Pro ty ostatní strany to téma ve vztahu k AfD, když to řeknu obrazně, je Hitler čili pohled zpátky na minulost. Tyhle dva pohledy se samozřejmě naprosto nescházejí,“ vysvětlil expert na německou politiku v rozhovoru pro server Info.cz.

Tak to alespoň funguje na centrální vládní úrovni v Berlíně.

Na nižších úrovních už to může být jinak. Na komunální úrovni už CDU a AfD spolupracují. Z této komunální úrovně je pak vyvíjen tlak na vyšší patra politiky, aby spolupráce s AfD byla přijatelná. To neplatí jen o CDU, ale třeba také o německé sociální demokracii. Zatímco komunální politici tvrdí, že se s AfD dá normálně mluvit o správě chodníků, vrcholní politici říkají, že s AfD se nespolupracuje, protože extremistům se neustupuje, protože to extremistům otevírá cestu k vládnutí.

Současně s tím však Handl odsoudil násilné výhrůžky politikům, kteří byli ochotni s AfD spolupracovat. Odborník zdůraznil, že výhrůžky násilím, neřkuli samotné pokusy o násilné akty v žádném případě k politice nepatří.

Faktem podle něj je, že z politického hlediska Alternativa pro Německo odebírá nejvíc hlasů právě Merkelové a její CDU. Spousta voličů má totiž pocit, že Merkelová v průběhu svého dlouhého vládnutí, kancléřkou je totiž od roku 2005, převzala nápady německé sociální demokracie, ale nejenže o nich mluvila, ona je také reálně provedla, což řadě pravicovějších voličů nebylo po chuti – a to vytvořilo prostor pro AfD.

Dnes ale AfD bere hlasy i levici, bere hlasy i sociálním demokratům nebo straně Levice (Die Linke), jejichž voliče vede k volbě AfD strach z migrantů, strach o svou bezpečnost, o svou kulturu, mají strach z globalizace, strach z otevřenosti společnosti.

V Bundestagu ale AfD mnoho legislativních návrhů nepřináší.

Vedle toho zůstává v platnosti dělení na levici a pravici, CDU odmítá spolupracovat s Die Linke, kterou vnímá jako radikální levicovou sílu, ale různých dělících linií už je tolik, že toto dělení oslabuje. Stále platí také rozdělení na západ a východ Německa, protože životní podmínky jsou na východě stále horší než na západě.

Ale dokud bude na nejvyšší úrovni platit, že politika je sporem, jestli půjdeme dál s Merkelovou, nebo s Hitlerem, tak žádná z demokratických stran s AfD spolupracovat nebude. Pravděpodobnější je, že budou vznikat natolik široké koalice, že jejich hlavním smyslem bude postavit se proti AfD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…