Německo chce přijímat uprchlé ruské brance. Lipavský to odmítl

24.09.2022 12:33

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že Česká republika nebude přijímat ruské uprchlíky, kteří se snaží uniknout před mobilizačním rozkazem. Podobné stanovisko zaujaly i pobaltské země. Naopak Německo ruské odpůrce mobilizace rádo přivítá. Informuje o tom Echo24.cz.

Německo chce přijímat uprchlé ruské brance. Lipavský to odmítl
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) na Ukrajině

Mluvčí Evropské komise uvedla, že rozhodnutí, zda vpustit na své území lidi přicházející z Ruska, je na členských státech Evropské unie.

  • Původní zdroj ZDE

Český ministr zahraničí Jan Lipavský avizoval, že Rusové, kteří ze země utíkají kvůli tomu, že se chtějí vyhnout mobilizaci, nesplňují v ČR podmínky pro udělení humanitárního víza. „Rozumím, že Rusové prchají před čím dál zoufalejšími rozhodnutími Putina. Ale ti, kteří ze země utíkají proto, že nechtějí plnit povinnost uloženou jejich vlastním státem, nesplňují podmínky pro udělení humanitárního víza,“ uvedl.

Německo naopak míní dezertéry přijímat, uvedla to německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Její stanovisko potvrdil i  německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann, který uvedl, že Rusové prchající ze své země jsou v Německu vítáni. „Mnoho Rusů zjevně opouští svou vlast: Kdo nenávidí cestu, kterou zvolil Putin, a miluje liberální demokracii, je v Německu srdečně vítán,“ řekl Buschmann.

Česká média informují o tom, jak se z „částečné mobilizace“ v některých regionech Ruské federace stává mobilizace plná a odváděni jsou studenti i muži přes 60 let.

Také o tom, jak se obyčejní Rusové snaží z války uniknout. „Odmítnutí služby je těžké nejen právně, ale i kvůli tomu, že jim nadřízení hrozí soudem nebo fyzickým násilím,“ píše web Českého rozhlasu.

Šíří se i záběry zoufalých mobilizovaných branců, kteří se buď zpíjejí do němoty, nebo se perou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…