Nikdo nečekal. „Kdo posílá peníze Ukrajině? Jak? Proč?“ Téma přihrálo Šlachtovi spojence

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
13.09.2023 16:13 | Reportáž

„Dneska se všichni ptají, kde vzít peníze. My říkáme, že u zlodějů.“ Těmito slovy Robert Šlachta v samém závěru lapidárně shrnul tiskovou konferenci hnutí Přísaha. Před banerem „Blbá vláda? Podvedli vás! Příště Přísaha“ k tomu všemu představil pozoruhodnou posilu pro programový tým hnutí.

Nikdo nečekal. „Kdo posílá peníze Ukrajině? Jak? Proč?“ Téma přihrálo Šlachtovi spojence
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Robert Šlachta a Vlastimil Tlustý

Již dopředu se vědělo, že speciálním účastníkem tiskovky bude Vlastimil Tlustý. Bývalý ministr financí má s hnutím Přísaha spolupracovat na jeho ekonomickém programu, byť by si prý někdo mohl říct, co v takové společnosti dělá. I Šlachta uznal, že tvář ODS ze začátku tisíciletí, která jej dodnes viní z pádu Nečasovy vlády, je překvapením.

Vlastimil Tlustý ale udržel kamennou tvář během Šlachtova úvodního slova, které vystihovala Šlachtova hláška – „Kde vzít prachy? Musí se přestat krást!“

Reforma financí by podle Přísahy měla začít obnovením finanční policie, skrouhnuté ministrem Langerem. Poskládat by se mohla ze současných policistů a celníků, jen by bylo třeba je nasměrovat. A doplnit speciálním státním zastupitelstvím a soudem, které by se věnovaly výhradně těmto specifickým a složitým kauzám.

Ohledně cíle jejich prověřování Šlachta výslovně jmenoval „dcery zahraničních matek“, tj. společnosti, které odsud vyvádějí stovky miliard. „Ale já nečekám, že pětikoalice do toho půjde,“ dodal.

Pokud by Přísaha měla tu možnost, nasměrovala by daňové úředníky právě do těchto skupin. „Přece není možné, aby si dvacet tisíc lumpů trvale dělalo z této země trhací kalendář,“ shrnul program hnutí směrem k nadnárodním korporacím.

To je podle předsedy Přísahy mnohem účinnější než koaliční spory, jestli rozdávat, nebo škrtit.

Zdůraznil, že Přísaha na rozdíl od jiných opozičních formací pracuje, má fungující odborné komise a připravuje legislativní návrhy. Z programové kapitoly zdravotnictví zmínil zajištění výroby léků, které Přísaha měla v programu už před volbami 2021.

Sociální politiku hnutí Šlachta shrnul do zásady: – „Pomáhat potřebným, kopat do zadku ty, co to zneužívají“.

Pak už uvedl nového ekonomického experta hnutí. Vlastimil Tlustý, nazvaný coby bývalý ministr financí za ODS jako „třaskavina“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Šlachta odčerpává hlasy opozici,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 13.09.2023 16:32:59
jenom další opoziční subjekt, který dostane 4 procenta a způsobí katastrofu. Skončete s rozmělňováním nespokojeného volebního eloborátu ,takhle to dál nejde! Různí Šlachtové, Paroubkové, Tlustí - jste za zenitem, své jste si odkroutili, nikoho nezajímáte, leda sebe. Nejste nám ku prospěchu - leda jim!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…