Nové lejno u Rakušana. Smějí se i kámoši. První dopady

21.03.2022 8:54 | Ze sítí

Europoslanec a advokát Stanislav Polčák (STAN) pomáhal v minulosti obcím kolem Vrbětic. Nyní však žádá milionové provize, což například pohoršilo exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ale nejen jeho. Pro STAN, hnutí Víta Rakušana, je to další problém, který musí řešit – po kauzách kolem Věslava Michalika a Jana Farského. Kvůli Polčákově podnikavosti se možná bude měnit zákon.

Nové lejno u Rakušana. Smějí se i kámoši. První dopady
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Vít Rakušan v Partii

Obce v okolí vybuchlých muničních skladů ve Vrběticích dostaly 300milionové odškodnění. A europoslanec Stanislav Polčák (STAN) toho využil – za to, že obcím pomáhal, vystavil nyní jako advokát starostům účet na bezmála osm milionů korun.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Spolupráce se starosty obcí žádajících o odškodnění započala loni na jaře. Tehdy Polčák měl starostům napsat, že v případě neúspěchu nechce nic, v případě úspěchu chce podíl na věci, který si následně dohodnou. Nyní chce 2,5 procenta ze získané sumy. Stát přitom na základě zákona vyplatil čtyřem obcím skoro 310 milionů korun. Sněmovna jej schválila loni. 

Starostové se přitom nyní brání tím, že nevěděli, kolik budou muset europoslanci ze státních peněz vyčlenit na jeho odměnu. Částku jim totiž Polčák předložil až v minulých dnech. Příliš sdílní však k celé věci být nechtějí. 

„Já se teď taky cítím rozladěný, protože kdybych na začátku řekl, ať mi dají 10 procent, tak by mi prostě dali 10 procent. Ale já to vnímal jako dobrou práci, mě to s těmi starosty bavilo. A nechtěl jsem se hned na začátku vymezit, že tam fláknu nějakou odměnu,“ obhajuje se Polčák. Odměnu si podle svých slov účtuje nejen za vznik zákona, ale také za to, že se svým právním týmem vyhotovol analýzu možností odškodnění, vyčíslil výši nároků obcí včetně odůvodnění či vypracoval rovněž teze, jak by mohl odškodňovací zákon znít. 

„Je mi líto, ale tohle je od místopředsedy STAN šokující nehoráznost. Kdyby obcím pomohl ty peníze vysoudit – dobrá. Ale chtít provizi za prosazení zákona je nemravnost, kterou si žádný politik nemůže dovolit. Na místě těch starostů bych mu nedal nic,“ poznamenal k celé věci exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na twitteru.

Je mi líto, ale tohle je od místopředsedy @STANcz šokující nehoráznost. Kdyby obcím pomohl ty peníze vysoudit – dobrá. Ale chtít provizi za prosazení zákona je nemravnost, kterou si žádný politik nemůže dovolit. Na místě těch starostů bych mu nedal nic. https://t.co/lNirzNjthq

— Miroslav Kalousek???????? (@kalousekm) March 21, 2022

„Odměna za vznik zákona? Pan Polčák v tomto vystupuje jako advokát, lobbista nebo politik? Ten zákon přitom prošel jednomyslně, co si pamatuji,“ zareagoval také na twitteru poslanec za ANO Patrik Nacher.

Odměna za vznik zákona? ?? Pan Polčák v tomto vystupuje jako advokát, lobbista nebo politik? Ten zákon přitom prošel jednomyslně, co si pamatuji ??https://t.co/Oircm3Gpys

— Patrik Nacher (@PatrikNacher) March 21, 2022

„Jsem si ten článek přečetl dvakrát a pořád tomu nemůžu uvěřit, že je to možné...“ napsal také podcaster Tomáš Jirsa.

Jsem si ten článek přečetl dvakrát a pořád tomu nemůžu uvěřit, že je to možné...https://t.co/hWaUDomSYU

— Tomáš Jirsa (@tomasjirsa) March 21, 2022

„Hnutí Starostové a Bakšiš. Z rozpočtového určení daní bere teda od radnic provizi celý klub, nebo jenom předseda hnutí? Toustový chleba Polčák nepřekonal, ale druhé místo za AB je taky hodně dobrý,“ dodal další podcaster, provládní Petros Michopulos.

Hnutí Starostové a Bakšiš??. Z rozpočtového určení daní bere teda od radnic provizi celý klub, nebo jenom předseda hnutí? Toustový chleba Polčák nepřekonal, ale druhé místo za AB je taky hodně dobrý??. https://t.co/belpc29UE1

— Petros (Kecy&Politika podcast) (@petrrossan) March 21, 2022

„Jsem zákonodárce a advokát současně. Přesto říkám, že pokud jednání kolegy Polčáka nebude odsouzeno jako neakceptovatelné pro jednoznačný střet zájmů, bude na místě souběh advokacie s politickou funkcí zakázat. Tohle fakt nejde a nechápu, jak to může kolega Polčák obhajovat,“ zmínil senátor Václav Láska (SEN21) na twitteru.

— Václav Láska (@VaclavLaska) March 21, 2022

„Polčák byl vždycky dobrák. Stejně jako všichni ve Stanu,“ okomentoval celou věc také komentátor Petr Holec.

— PetrHolec (@PetrHolec) March 21, 2022

„Dobrý den, jsem europoslanec Polčák a přišel jsem vám zadarmo pomoci! – To je od vás hezké, že děláte něco pro lidi. –To jo no, lidi až na prvním místě. Bude to 7,75 milionu korun. – Cože? –Cože?“ napsal pak také novinář Jan Palička.

— Honza Palička (@HonzaPalicka) March 21, 2022

„Jestli tohle není střet zájmů... Advokátům přirozeně jejich odměna za odvedenou práci náleží. Získal by ale Polčák možnost zastupovat obce při vymáhání odškodného, kdyby nebyl v politice?“ píše na twitteru kriticky rovněž server Neovlivní.cz.

— NEOVLIVNICZ (@NEOVLIVNICZ) March 21, 2022

Sám Stanislav Polčák se následně proti článku na serveru Seznam Zprávy ohradil na svém facebookovém profilu.

"Důrazně odmítám interpretaci v článku, který vyšel na webu Seznam Zprávy a budu se proti ní bránit já i zmínění starostové..." zmínil Polčák a přidal další vysvětlení.

"Loni na jaře jsem vyslyšel prosbu pěti obcí na Zlínsku a zapojil se do pomoci získání odškodnění za teroristický čin spáchaný ruskými agenty ve Vrběticích. Byla to několikaměsíční odborná práce mnoha lidí. Sám jsem byl starosty obcí osloven, abych jim pomohl. Jasně jsem jim dopředu sdělil, za jakých podmínek bych do spolupráce šel – mj. jsme se domluvili, že pokud se nám nic vymoci nepodaří, odměn nebude žádná, a pokud ano, odměna bude podílem na úspěchu. Vše bylo od počátku řádně zasmluvněno. Starostové mne před několika týdny požádali, abychom věc z hlediska mé odměny vyřídili. Navrhli mi podíl na věci ve výši 2,5% z částky, kterou obdržely obce (tj. ze zhruba 350 milionů). Do této částky se nezapočítávalo navíc to, co získali občané (zhruba 300 milionů), byť jsme v této věci jednali i za ně a jejich prospěch. V mém osobním případě se odměna z podílu rovná malé částce, drtivá většina půjde na práci všech, kdo se na úspěšném zastupování obcí podíleli, podílejí a podílet ještě budou," zmínil Polčák.

"Zdůrazňuji, byl jsem osloven starosty obcí, abych se do pomoci jim zapojil. Uzavřel jsem s nimi řádnou smlouvu, s vědomím, že půjde o stovky hodin práce pro mnoho lidí. Díky práci mojí a mých kolegů se několik malých obcí a stovky občanů domohlo spravedlnosti. Mnohá vyjádření v článku neodpovídají skutečnosti a budu se proti nim bránit," zakončil své prohlášení na sociální síti.

Později tento text Polčák doplnil o prohlášení, ve kterém se odměny zříká. „Zastupování obcí, kterým jsem a jich občanům pomohl dosáhnout vysokých kompenzací za škody související s výbuchy ve Vrběticích, jsem se ujal na žádost těchto obcí po letech jejich snahy, která nevedla k žádnému výsledku. Hned na počátku jsme se písemně předem dohodli, že se jedná o standardní advokátní službu. Odměnu za poskytnuté právní služby mé a mých spolupracovníků mi navrhli sami starostové před měsícem, za celou dobu své činnosti jsem nefakturoval žádnou významnou částku (jen jednu zálohovou fakturu). Přitom osobně i s mými kolegy jsme na celém případu odvedli obrovské množství práce, spis obsahuje desítky podání a stovky stran, tuto práci oceňují dotčené obce i jejich občané.

Nechám poskytnutí mých právních služeb přezkoumat Českou advokátní komoru, protože jsem postupoval zcela v souladu s předpisy. Věc již byla v uplynulých měsících posouzena i bývalým předsedou ČAK se závěrem, že šlo jednoznačně o právní služby, za které jsem mohl požadovat 25%, přičemž se starosty jsem se dohodl na odměně 2,5%. Důležité je, že se k obcím a lidem v nich díky naší práci peníze dostaly. Jako politik se své části odměny přesto zříkám. Se starosty jsme se už domluvili,že bude uhrazena jen práce mých kolegů. Všem starostům zároveň děkuji za jejich veřejnou podporu mé práci a práci mých kolegů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…