Nové svědectví o Janu Palachovi: Možná to s ním bylo celé jinak

14.01.2019 7:04

Dlouholetý kamarád Jana Palacha Stanislav Hamr promluvil o svém blízkém kamarádovi z dětství a studentských let. A jak uvádí server Aktuálně.cz, umí překvapit. Hamr totiž hovořil o tom, jak jej štval svatouškovský pohled na Palacha. A proto se právě rozhodl říct o něm pár slov.

Nové svědectví o Janu Palachovi: Možná to s ním bylo celé jinak
Foto: František Dostál
Popisek: Jan Palach, výřez

„Strašně mě štvalo, jak je Honza falešně a nepravdivě líčen nejrůznějšími pseudoanalytiky. Nebyl zvláštním uzavřeným klukem, který se stranil ostatních. Šlo naopak o rváče, neskutečně veselého a někdy až hyperaktivního kluka, který nezkazil žádnou lumpárnu. Nejvíc mi ale vadí to, jak z Honzy děláme jakéhosi ikonického a nedotknutelného věrozvěsta,“ poznamenal úvodem Hamr padesát let poté, co se Jan Palach upálil na protest proti okupaci Československa. 

Původní text ZDE.

Anketa

Byl Bohuslav Sobotka dobrý premiér?

4%
96%
hlasovalo: 6933 lidí

Hamr se podle svých slov znal s Palachem odmalička, kdy spolu bydleli ve Všetatech. „Honza byl vlastně v jádru Mašín. Ale nedokázal by zabít. Měl hrozně rád živočichy a bytostně nesnášel, když jim kluci ubližovali,“ popisuje mimo jiné Palacha Hamr. A vzpomíná, jak společně stříleli ze zbraní nebo vyráběli nejrůznější produkty ze střelného prachu. „Honza by normálním rošťákem, jako většina kluků. Kam jsme vlezli, tam jsme něco provedli. A já jsem ho poznal ještě o něco lépe, protože mně - stejně jako Honzovi - zemřel brzy táta,“ uvedl Hamr. 

„Pohled na Honzu Palacha byl a dosud stále je většinou velmi pokřivený, nepravdivý. On byl zkrátka jiný, než se o něm léta píše a mluví,“ dodává Hamr a vzpomíná také na to, jak se už jako kluk Palach připravoval na nejrůznější muka. „Už tehdy si Honza představoval, že nastane situace, kdy bude zapotřebí hrdinů,“ míní Hamr. 

Ten s Palachem naposledy mluvil asi týden před tragickou událostí. „Honzu hodně deprimovala studentská brigáda v Sovětském svazu z července osmašedesát. Na stavbě třeba nevozili maltu či cihly v kolečkách, ale nosili to všechno v neckách. Šokován byl i z prachmizerné organizace práce, ale zejména z neustálého dohledu, komandování a šmírování jakýchsi politruků či dozorčích. Z toho byl tedy obrovsky frustrován,“ popisuje Hamr, pro nějž je každoročně 16. leden, kdy k tragédii došlo, dnem smutku a zoufalství.

„Češi si Honzu Palacha nezaslouží. Jeho strašná oběť měla ale význam tenkrát a platí to i po padesáti letech. Jako vzor k následování to ale není a zcela jistě to tak nechápal ani Honza. Nicméně apel, že je potřeba se postavit zlu, že není možné se před ním sklánět, ale něco dělat, tak tenhle apel je pořád velmi aktuální. Honzova oběť mi dala sílu na celý život,“ dodal závěrem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…