Novináři by neměli volit? To určitě vymysleli Češi, smál se Macháček

27.05.2010 19:07

Novináři by podle některých názorů neměli volit, aby si zachovali svou nestrannost. Tuto teorii slyšel prý komentátor Respektu Jan Macháček poprvé.

Novináři by neměli volit? To určitě vymysleli Češi, smál se Macháček

"To zas Češi vymysleli nějakou novinku, ne?" smál se Macháček ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu. Moderátorka Helena Šulcová mu totiž svěřila, že většina jejích kolegů se volit nechystá. Prý kvůli nestrannosti.

"Nikde ve světě to nefunguje tak, že by novinář neměl volit. To je přece jeho právo i povinnost. A taky je to jeho osobní věc," dodal s tím, že by novinář měl být dostatečně nestranný, i když nějakou politickou stranu preferuje.

Žurnalistika jako nové sedavé zaměstnání

Charakter moderních newsroomů se podle Macháčka velmi změnil. Novináři už si nechodí informace zjišťovat, ale sedí v redakci a chrlí článek za článkem.

"Novináři online médií jsou pod větším tlakem. Musí psát mnoho článků a nestačí už nikam chodit, tak telefonují. A možná už ani to ne," vysvětloval.

ČT není Nova, tak ať se tak nesnaží vypadat

"Bohužel v současnosti se veřejnoprávní média, hlavně televize, snaží konkurovat těm komerčním, a to rozhodně není dobře," povzdechl si Macháček.

Také investigativní reportáže by podle něj měly vypadat jinak. Měly by odrážet dlouhé měsíce práce, což dnes mnohdy nesplňují.

Kdo ví, jestli má Evropská unie budoucnost

Od tématu Evropské unie a zavedení eura se podle Macháčka politické strany postupně odklánějí, protože ze sociologických průzkumů zjistily, že to pro veřejnost není populární téma. Ani budoucnost Unie ovšem není jistá.

"Já jsem vždycky byl optimista, takový eurofederalista," vysvětloval.

"Sám si ale přestávám být jist, zda Unie přežije. To si evropské elity bohužel ještě neuvědomily a vymýšlejí další zbytečná pravidla. Ta ovšem nejsou udržitelná a začíná být jen otázkou času, kdy se tenhle subjekt rozpadne."

Více: S pravicovými politiky budou lidé ústy rýt v zemi, burcuje Jandák

Foto: zeleni.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…