Nový šéf poslanců ODS Stanjura prý lhal o své firmě

30.05.2011 23:21

Dosud Zbyněk Stanjura tvrdil, že ihned po zvolení primátorem Opavy ukončil své působení v akciové společnosti Eskon. Nyní ale přiznal, že nemluvil pravdu.

Nový šéf poslanců ODS Stanjura prý lhal o své firmě

Společnost Eskon obchodovala i s městem Opavou. V ní byl Zbyněk Stanjura primátorem od roku 2002, o čtyři roky později svou funkci obhájil. Jenže ještě v roce 2007 vlastnil v Eskonu třetinu akcií a aktivně se podílel na její valné hromadě.

Nyní je stoprocentní akcionářkou Eskonu manželka Stanjury, Hana Malurová. Na začátku roku 2007 ale byli majitelé tři a současný šéf poslaneckého klubu ODS jedním z nich. "Ve druhé polovině roku 2007 jsem svůj podíl ve společnosti daroval manželce, poté, co získala do vlastnictví ostatní akcie," sdělil Stanjura.

V politice nikdy nevíte

Dosud ale tvrdil, že od svého nástupu na post primátora již neměl s firmou nic společného. Nyní obrací: „Když jsem byl v roce 2002 zvolen primátorem, svobodně jsem se rozhodl ponechat si svůj podíl ze dvou důvodů. Měl jsem za sebou deset let budování firmy a v politice nikdy nevíte, jak dlouho budete vykonávat funkci, do které jste byl zvolen."

Kromě obchodování s Opavou jedná Eskon i s dalšími úřady a veřejnými institucemi v České republice. Mezi její obchodní partnery spadá i ČEZ, OKD či Karlovarská Becherovka.

"Jenom" zapomněl

Server Aktuálně.cz zjistil, že poté, co se Stanjura stal předsedou poslaneckého klubu ODS, majitelé a manažeři firmy Eskon patnáctkrát obešli zákon. Ani v obchodním rejstříku nezveřejňují informace o hospodaření. To Stanjura vysvětluje tak, že na povinnost zveřejnit účetní závěrky zapomněl.

Proč svůj podíl převedl Stanjura na manželku zrovna před čtyřmi lety, nekomentuje. Ovšem v roce 2007 také vešel v platnost zákon, podle něhož musejí politici zveřejnit své majetkové poměry. A tak by vyšlo najevo již tehdy, že svým voličům lhal, upozornil server.

Čtěte více:
Milující manžel-primátor Stanjura přihrál peníze své ženě
Tluchoře straníci odstřelili, nahradil ho překvapivě Stanjura
Největší bolestí Opavy je prý velká koalice v zastupitelstvu

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…