Nový senátor STAN: Útoky prezidenta a premiéra na Senát jsou účelovka

20.10.2018 16:10

Novým senátorem v klubu Starostů a nezávislých (STAN) je i Miroslav Balatka. Podle jeho slov jsou pravomoci Senátu poměrně slabé. Jako kampaň a účelovku pak Balatka vnímá snižování role Senátu ze strany prezidenta a premiéra. Řekl to v rozhovoru pro Info.cz.

Nový senátor STAN: Útoky prezidenta a premiéra na Senát jsou účelovka
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Podle svých slov Balatka byl výsledky voleb překvapen. „Do poslední chvíle jsem to nečekal,“ řekl a poznamenal, že lidé o senátních volbách moc neví. 

„Senátní volby jsou jednou za šest let a vzhledem k tomu, že se nedávají před druhým kolem volební lístky do schránek, tak spousta lidí ke druhému kolu prostě nedorazí. Druhé kolo je navíc už po týdnu, ne až po dvou týdnech jako u prezidentských voleb. Myslím, že i tímto je daná nízká volební účast. Svoji roli samozřejmě hraje i určitá nepopularita Senátu,“ zmínil Balatka.

Původní text ZDE.

„Dokážu si představit, že by měl Senát silnější pozici. Na to je ale potřeba shoda obou komor. Je to otázkou širšího politického konsenzu a vzhledem k tomu, jak se k tomu staví současná hlava státu a premiér, a jakou máme hlasovací mašinérii ANO, KSČM a SPD, to v současné době průchodné není,“ podotkl také nově zvolený senátor. Snižování role Senátu v českém politickém systému považuje za „kampaň a účelovku“. 

A koho by Balatka rád viděl v čele Senátu? „Senát funguje na širším konsenzu a myslím, že je to tedy celé na vyjednávání. Bylo by dobré dodržet pravidlo, že nejsilnější klub navrhuje předsedu. Osobně vidím několik lidí, kteří by mohli tuto funkci velmi dobře zastávat. Určitě by to měl být nějaký zkušený senátor,“ uzavřel Balatka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…