O tomto zatím naše média mlčí: Američané napsali o Andreji Babišovi článek, ze kterého jde strach

07.06.2015 19:29 | Zprávy

Americký konzervativní web, jenž se zrodil v hlavním městě USA Washingtonu, si vzal na paškál českého ministra financí Andreje Babiše. Autor obsáhlého textu se ptá, kde vzal Babiš peníze na převzetí Agrofertu, co to může mít společného s prodejem zbraní na černém trhu či kam vlastně plynou peníze z české státní pokladny. Padnou i slova o soukromých účtech v daňových rájích a rizicích pro NATO.

O tomto zatím naše média mlčí: Američané napsali o Andreji Babišovi článek, ze kterého jde strach
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Na washingtonském portálu The Daily Caller se nalézá úvaha, v níž si autor, někdejší vyznamenaný důstojník CIA Gary Berntsen klade otázku, zda po vyšetřování FIFA, na němž se podílejí Spojené státy a Švýcarsko, přijdou na řadu i jiná šetření na starém kontinentě. Berntsen se na konzervativně laděném webu, za nímž stojí liberálně konzervativní myslitel Tucker Carlson a někdejší poradce bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho Neil Patel, ptá, zda dojde také na vicepremiéra české vlády Andreje Babiše (ANO), jenž se potýká s velkým střetem zájmů.  V textu zazní i myšlenka, že právě kvůli tomuto střetu se opozice už jednou pokusila vládě vyslovit nedůvěru.

Překlad článku Garyho Berntsena:

Vyšetřovatelé z USA a Švýcarska obvinili představitele FIFA z úplatkářství a praní špinavých peněz, přičemž tento krok opanoval titulky ve světovém tisku. Mohou ale existovat ještě mnohem důležitější případy, které si zaslouží pozornost USA při prosazování práva, kupříkladu obvinění z korupce ve státní správě, které pokud je pravdivé, by podkopávalo důvěru veřejnosti v demokratický systém a samo vládnutí. V České republice může dokonce existovat podobný případ propojený i se sportem. Těmito hrozivými slovy Berntsen svou úvahu zahájil.

Nedávno vyšel v časopise Foreign Policy článek, v němž se autor ptá, zda má Česká republika problém s oligarchou. Poukázal přitom na obrovské bohatství a politickou moc, kterou získal ministr financí (a místopředseda vlády) Andrej Babiš. Vzhledem k této moci byl Babiš obviněn z toho, že svou pozici zneužívá k vlastnímu obohacení. Strana, kterou vede, hlasovala v květnu 2015 pro zachování štědrých dotací na biopaliva, jejichž příjemcem je firma Agrofert stoprocentně vlastněná Andrejem Babišem. Tento krok vyprovokoval v Parlamentu hlasování o nedůvěře vládě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…