ODS získá ztracenou podporu, až změní svůj program, soudí politolog

20.04.2013 20:20

Na serveru Aktuálně.cz vyšel článek, který shrnuje názory politologů na klesající podporu ODS a situaci Petra Nečase ve straně i v koalici. Nečas v poslední době změnil své vystupování, což může být způsobeno tlakem veřejného mínění, poklesem stranických preferencí i změnami u politických konkurentů.

ODS získá ztracenou podporu, až změní svůj program, soudí politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

 

Změnu chování premiéra Nečase, kdy se zaměřuje především na kritiku koaličních partnerů, vysvětluje politolog Roman Chytílek snahou zachovat si mocenskou pozici ve straně. „Současnou aktivitu Nečase bych chápal jako důležitou zejména vzhledem k členské základně ODS, rozhodně více než k voličům.“

Vláda přehlíží negativní dopady reforem

V tomto ohledu je třeba hodnotit i Nečasovo odmítání sKarty. Podle ředitele Institutu politologických studií FSV UK Petra Jüptnera sympatie voličů kritikou sKaret nezíská. „Vůči voličům tato kritika nebude mít vliv, dovnitř ODS v omezené míře. Vůči voličům by straně spíše pomohla pozitivní témata jako ceny elektřiny, bankovní poplatky a ceny za volání,“ soudí.

Vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie FSV UK Martin Potůček se zase domnívá, že za propad preferencí ODS nemůže špatná prezentace vládních kroků, nýbrž přehlížení jejich negativních důsledků, které se projevují v životě lidí. „Aby ODS u občanů zabodovala, musela by výrazně změnit své programové cíle,“ konstatuje Potůček. Cestou by mohl být návrat k vlastním ideovým kořenům, které reprezentuje Václav Klaus. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…