Občan zmrazil vysílání ČRo: „Babišovi to hodím z trucu!“ Jde o Trumpa a podobnost s Českem

20.12.2019 8:38

Posluchači pořadu Radiofórum Českého rozhlasu měli odpovědět na otázku, zda by měl Donald Trump přijít o funkci prezidenta Spojných států. Opoziční demokraté ho viní z toho, že zneužívá pravomoci prezidentského úřadu. Řada posluchačů sáhla ke srovnání s Českou republikou. Zazněla slova o „neomarxistických, až fašistických akcích“ i o tom, že ani politik zvolený v demokratických volbách si nemůže dovolit všechno a tvrdit, že proti němu opozice vede kampaň.

Občan zmrazil vysílání ČRo: „Babišovi to hodím z trucu!“ Jde o Trumpa a podobnost s Českem
Foto: archív autora
Popisek: Vír vlajky USA

Dolní komora Kongresu Spojených států, Sněmovna reprezentantů, se rozhodla proti prezidentu Donaldu Trumpovi spustit proces impeachmentu a chtějí ho zbavit úřadu. Bez souhlasu horní komory Kongresu, Senátu, se však proces nepodaří dotáhnout do konce a v Bílém domě věří, že Senát s republikánskou většinou Trumpa podrží.

Anketa

Chcete, aby Mikuláš Minář vstoupil do politiky?

4%
96%
hlasovalo: 18306 lidí

Demokraté Trumpa viní z toho, že zneužil pravomoci prezidentského úřadu, a z bránění Kongresu ve vyšetřování ve věci údajného nátlaku Donalda Trumpa na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Trump měl na prezidenta naléhat, aby ukrajinského úřady vyšetřovaly syna Joea Bidena, který může být jeho protikandidátem v souboji o Bílý dům v roce 2020.

Amerikanista Kryštof Kozák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy pořad otevřel prohlášením, že počínání opozičních demokratů ho nepřekvapilo. Stejně tak se ale ukázalo, že většina republikánů v dolní komoře Kongresu stojí za Trumpem. Největší kritici Donalda Trumpa z Republikánské strany už opustili vysoké politické funkce, nebo prý mají obavy, jak by se k jejich případnému nesouhlasu s Trumpem postavilo tvrdé jádro voličů současného prezidenta.

Republikáni tedy podporují Trumpa. Podporují ho i přesto, že podle právního řádu USA 45. prezident země spáchal trestný čin. „V americkém právním řádu je trestný čin, který přesně říká, že je zakázáno požádat cizí mocnost o pomoc ve volbách. Takže to, že on požádal ukrajinského prezidenta o vyšetřování jeho politických oponentů, tak to je v podstatě trestné,“ podotkl Kozák.

Jeden z posluchačů rozhlasu konstatoval, že žaloba Trumpovi ve skutečnosti pomůže, protože mnozí Američané vyhodnotí proces impeachmentu jako hon na čarodějnice. A řada českých občanů to vyhodnotila podobně. Mnoha lidem se zdá, že Trump je u části politického establishmentu nepopulární a snaží se ho zbavit.

Podle pana Tomáše Šafra jde vlastně jen o divadlo, které opoziční demokraté rozehrávají, i když údajně dobře vědí, že jim to nepomůže. „Já jsem nikdy třeba nevolil Babiše, není to žádnej svatoušek, ale když vidím dehonestaci té osoby, prostě léta trvající, tak pomalu uvažuju, že to jenom z trucu těmhle neomarxistickým, až pomalu fašistickým divadlům Babišovi hodím. A takhle můžou přemýšlet i ty lidi v Americe,“ zdůraznil posluchač.   

Zaznělo i další srovnání s Českou republikou. Pan Pavel Klimeš se domnívá, že jak u nás, tak v USA jistá část veřejnosti odmítá respektovat výsledky svobodných voleb a k jejich zpochybnění rozehrává např. i ruskou kartu. „To je pohrdáním lidmi,“ pravil Pavel Klimeš.

Amerikanista Kozák k tomu dodal, že kongresmani za Demokratickou stranu musí vycházet vstříc svým voličům a ti očekávají, že opozice půjde Trumpovi, obrazně řečeno, po krku. Kdyby to demokraté nedělali, zklamali by své voliče a mohli by přijít o jejich hlasy. Impeachment tedy pustili, ačkoli se jim do toho podle odborníka moc nechtělo.

Ve vysílání však zaznívaly i názory, že Trump sice byl demokraticky zvolen, ale pokud porušil zákon, měl by z politiky odejít. Třeba i před vypršením svého mandátu. Pokud Trump celý proces impeachmentu označuje za hon na čarodějnice, tak paní Heleně Hanusové to připomíná premiéra Andreje Babiše, který s oblibou používá slovo kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…