Odvaha novinářů. Moravec ocenil vypnutí Trumpa. A Kobza se neudržel...

08.11.2020 15:28 | Zprávy

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), předseda Starostů (STAN) Vít Rakušan a poslanec SPD Jiří Kobza. Pánové se shodli na tom, že obchod mezi EU a USA nelze stavět na mezinárodní smlouvě TTIP. Od Joea Bidena očekávají, že může být uzavřena smlouva nová. „My musíme zachránit především naše lidi,“ uvedl Kobza. Moravec chválil americké televize, že přerušily nedávný projev Donalda Trumpa.

Odvaha novinářů. Moravec ocenil vypnutí Trumpa. A Kobza se neudržel...
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je členem zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí

Petříček hned v úvodu prohlásil, že EU a USA spolu opět musejí více spolupracovat, ať už při řešení koronavirové pandemie či v otázkách řešení vzájemného obchodu. Očekává, že s nově zvoleným prezidentem Joem Bidenem to půjde lépe. Trump v roli prezidenta utnul vyjednávání obchodní dohody mezi USA a EU, známé pod zkratkou TTIP.

„Jedna z těch hlavních priorit i na evropské straně, kterou budeme prosazovat, je, abychom se rychle dohodli na nové podobě dohody o vzájemném obchodu,“ zaznělo z úst ministra zahraničí.

Očekává také, že se s příchodem Joea Bidena otevírá prostor pro reformu Světové obchodní organizace, a tím i k větším příležitostem v mezinárodním obchodu pro Česko.

Kobza připomněl, že Biden si jako svou viceprezidentku vybral Kamalu Harrisovou – a ta bude podle poslance hrát klíčovou roli v zahraniční politice USA. „Ona je proti TTIP, je pro ukončení války v Afghánistánu, je pro ukončení celní války s Čínou a EU a já si myslím, že tam otevírá otázka, co bude s americkou zahraniční politikou na Blízkém východě. Tam je řada neznámých,“ upozornil Kobza.

„Celkově to odpovídá našim názorům, ať už jde o TTIP, o Afghánistán nebo o celní válku, protože celní válka dlouhodobě nikdy nikomu nic nepřinesla,“ dodal ještě.

Petříček konstatoval, že Biden není žádný intervencionista, „Joe Biden bude pokračovat v přehodnocování americké vojenské přítomnosti v zahraničí,“ zaznělo z úst Petříčka.

Na Blízkém východě Petříček neočekává nějaké změny v americké politice.

Když se dostal ke slovu Rakušan, konstatoval, že Biden je centrista, od kterého nelze čekat žádnou revoluci. Naopak prý lze čekat, že by se mohla opět upevnit euroatlantická vazba, a to je v současné krizi zásadní. Podle Rakušana totiž není čas na vzájemné obchodní války.

Předseda STAN se domnívá, že by EU teď neměla oznamovat nová cla na americké zboží, k čemuž se chystá už zítra, tedy v pondělí. „To načasování je nešťastné. My jako EU musíme ukázat vstřícnost nové americké administrativě a počkat, s čím ta administrativa přijde,“ doporučoval Rakušan.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…