Odzbrojení občanů není boj s terorismem, rozčiloval se v rádiu Pospíšil. A Charanzová dodala...

15.07.2016 19:19

„Odmítám princip, který říká Evropská komise, že snížíme-li počet legálně držených zbraní u občanů Evropské unie, bojujeme s terorismem,“ uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Společně s ním zde vystoupila také europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Odzbrojení občanů není boj s terorismem, rozčiloval se v rádiu Pospíšil. A Charanzová dodala...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„My si musíme uvědomit, že ta směrnice by měla za hlavní cíl mít to, že se budeme snažit čelit černému trhu se zbraněmi,“ podotkla Charanzová k navrhované směrnici Evropské unii ohledně držení zbraní. „I po těchto včerejších útocích bude určitě tlak na to, aby členské státy mezi sebou spolupracovaly a komunikovaly spolu,“ dodala. Hlavní myšlenkou směrnice by dle ní měl být boj s terorismem a s černým trhem se zbraněmi. 

„Ta zpráva, kterou schválil Evropský parlament, se posunuje. Text Evropského parlamentu se nejvíce blíží nějakému racionálnímu přístupu,“ dodala Charanzová. Směrnice v původním znění se nelíbila ani Pospíšilovi, a to z důvodu zákazu legálního držení zbraní. „Výbor to sice zmírnil, ale zákazy jsou tam dále. Ve chvíli, kdy bojujeme s terorismem, nemůžeme odzbrojovat občanskou společnost,“ řekl.

„V případě, že je nějaký teroristický útok a lidé mají legálně zbraň, můžou se bránit. Odmítám princip, který říká Evropská komise, že snížíme-li počet legálně držených zbraní u občanů Evropské unie, bojujeme s terorismem,“ uvedl Pospíšil s tím, že se objevují i spekulace, kdyby včera v Nice byl nějaký Francouz se zbraní, nemuselo by dojít k tak velké tragédii. „Není to o právní úpravě, ale o stavu společnosti,“ dodal.

„Biatlonisté, mladí střelci, myslivci, muzea – toto vše jsme zachránili,“ tvrdí o nových úpravách směrnice Charanzová. „Ne,“ oponoval však velmi výrazně Pospíšil.

„Francie je země, kde je velmi omezená držba zbraní a vidíte ty výsledky. Zakazování zbraní terorismus neřeší – vidíte sami, že si terorista najde jinou zbraň,“ poukázal na útok automobilem. Bezpečnostní a tajné služby nepracovaly v minulosti dobře, a toto je důsledek. Nyní se Francouzi probrali a vykazuji například radikální duchovní.

„Nechci hodnotit včerejší kauzu, ke které nemáme kompletní informace. U předchozího atentátu v Bruselu víme, že bezpečnostní služby situaci podcenily,“ řekl Pospíšil. „Nyní je třeba, aby tajné služby začaly více spolupracovat, aby na ně daly jednotlivé státy více peněz, byly více aktivní,“ dodal. Podle něj však není stejně možné, aby byl terorismus zcela vymýcen. „To bych byl populista, kdybych to tvrdil,“ sdělil.

Za velký problém Pospíšil považuje nezvládnutou integraci. „Je nespravedlivé říkat, že muslim je člověk, který není schopen integrovat se do společnosti,“ uvedl. 

Podle něj nyní dojde k posílení extrémních a radikálních stran.  Aby tyto strany neposilovaly, neměli by například politici zakazovat zbraně. Situace je vážná. Marine Le Pen vede velmi silnou politickou stranu. Je třeba, ve vztahu k té evropské agendě, trošku zbrzdit tempo přijímání směrnic a další legislativy,“ dodal.

Závěrem se Pospíšil vyjádřil i k migrační politice a k otázce kvót. „Ty nefungují,“ uzavřel se slovy, že navíc po odchodu Velké Británie dochází k oslabení boje s terorismem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…