Ono se během soudu něco objeví. Advokát k procesu s Babišem

13.09.2022 8:44

Advokát Miroslav Krutina okomentoval startující soudní proces se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem v dotační kauze Čapí hnízdo. Vysvětlil, co hraje v Babišův prospěch. Jako advokát prý bude vždy hledat okolnosti, které hrají ve prospěch obviněného a Babišova kauza je natolik komplexní, že bude podle Krutiny záležet na tom, jak pevně státní zastupitelství postavilo obžalobu. Nakonec řekl pár slov i k nezávislosti české justice a prozradil, zda věří v nezávislé rozhodování soudů.

Ono se během soudu něco objeví. Advokát k procesu s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš

Hned na úvod rozhovoru v internetové televizi DVTV poznamenal, že dotační pravidla, která platila v minulosti a která platí teď, jsou poměrně náročná na vysvětlení a problém je třeba pochopit v jeho komplexní šíři.

„A pokud je jakákoliv pochybnost ve výkladu, tak ten výklad musí vždy být dán tak, aby to bylo příznivější pro obžalovaného, protože nelze předjímat, že v budoucnu budou ta pravidla vykládána přísněji, nebo se změní. Proto se v pochybnostech rozhoduje ve prospěch obviněného. Takže pokud tam budou pochybnosti, tak už to by mohlo stačit, aby ta obhajoba s těmi argumenty částečně, nebo zcela uspěla,“ upozornil Krutina.

Za zajímavé považuje, že u Babiše soud řeší napomáhání k dotačnímu podvodu, zatímco Babišova spoluobžalovaná má seznam zločinů, které jí jsou přičítány k tíži, širší. Konstatoval také, že jak v běžných trestních kauzách, tak v těch komplikovanějších, může v průběhu řízení vyplavat na povrch nějaký konkrétní detail, který nakonec celou trestní věc obrátí. On jako advokát má prý vždy tendenci hledat takové detaily, které pomohou obžalovanému.

Krutina si prý četl veřejnou část obžaloby, zdá se mu poměrně složitá na prostudování, protože jde o ekonomickou materii, v níž není občas lehké se vyznat. Otázkou podle něj je, na kolik se podaří prokázat, že Čapí hnízdo bylo či nebylo propojeno s Agrofertem, když žádalo dotaci určenou pro malé a střední firmy. Vedle toho bude třeba prokázat případnou účelovost převodů, ale vedle toho bude státní zastupitelství prokazovat, zda firma Čapí hnízdo v konečném důsledku směřovala do podobných zákaznických sektorů, jako ostatní podniky Agrofertu.

„A jako advokát bych upozorňoval na to, že pokud jsou v nějaké legislativě skuliny, tak každý má právo se v těchto skulinách pohybovat. A nelze to přičítat nikomu k tíži,“ nechal se slyšet Krutina.

Další věc je, že majitel holdingu nemusí znát všechna dotační pravidla a může se spolehnout na své podřízené, kteří to mají pořádně nastudovat a říct mu, co v oblasti dotací možné je a co už možné není. Úkolem obžaloby bude proto také dokazovat, na kolik Babiš věděl, co dělají, či nedělají jeho podřízení.

Až promluví svědci a budou předloženy důkazy, ukáže se, jak obě strany, obžaloba i obhajoba, mají tzv. nabito. „A dopadne to tak, jak si strany povedou. Jak to svědci budou schopni odprezentovat a jak to státní zástupce dokáže postavit,“ upozornil Krutina s tím, že on jako advokát bude vždy hledat v konstrukci státního zastupitelství díry.

Server Lidovky.cz upozorňuje, že ve druhý den Babišova procesu dostanou prostor soudní znalci a později i již zmiňovaní svědci. Babiš v první den procesu odmítl vypovídat s tím, že se obává, že by jeho slova mohla předvolané osoby ovlivnit ještě před jejich vlastní výpovědí.

Celkově prý Krutina má důvěru v to, že česká justice rozhodne nezávisle. Ať už to bude ve prospěch obžaloby, či obhajoby, Krutinova zkušenost s českou justicí je prý taková, že rozhoduje nezávisle.

„Já mám pocit, že máme nezávislou justici. Možná tady teď působím naivně, ale mám s naší justicí sedmnáctiletou zkušenost a celkem jí věřím,“ uzavřel rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …