Opozice by pražské ODS slušela, říká Dienstbier

04.11.2010 12:46

Lídr kandidátky pražské ČSSD Jiří Dienstbier mladší v hlavním městě dovedl sociální demokraty ke třetímu místu v komunálních volbách, když se mimo jiné vymezoval vůči doposud vládnoucí ODS. Na magistrátu se nyní i přes jeho odpor začíná stále častěji hovořit o vzniku velké koalice obou stran. Jiří Dienstbier ml. odpovídal na chatu Novinky.cz na otázky, které se týkaly jeho názorů na koalici ODS a ČSSD.

Opozice by pražské ODS slušela, říká Dienstbier

"Jednoznačně vylučuji koalici s ODS, protože nevěřím v její zázračnou proměnu. Před volbami jsem jasně řekl, že s pražskou kmotrovskou ODS ne," píše na chatu Novinky.cz Dienstbier a dodává: "Pro pražskou ČSSD je důstojné řešení buď opozice nebo koalice s TOP 09, pokud bychom se dokázali rozumně dohodnout na programu a prosadili své zásadní programové priority."

Dienstbier do ČSSD vstoupil kvůli základním hodnotám, které prosazuje. „V žádné straně nejsou jenom slušní lidé, ale ani jenom darebáci. Pokud chci prosazovat své ideály, bez aktivní účasti v programově mně blízké straně to není možné," uvádí Dienstbier.

Pobírání odměn politiků v akciovkách vlastněných státem by měl zakázat zákon

„Politika by měla být veřejnou službou, prosazováním programových hodnot a politici by neměli svým jednáním a vedlejšími příjmy zavdávat pochybnost, zda o politickou moc neusilují spíše kvůli osobnímu prospěchu," domnívá se Dienstbier.

Do budoucna by měl podle jeho názoru pobírání odměn politiky za členství v orgánech společností s majetkovou účastí státu, krajů nebo obcí zakázat zákon, který už oranžoví poslanci v Poslanecké sněmovně předložili. „Politici by vůbec neměli být členy představenstev společností," říká. „ Rozumná mi připadá jejich účast v dozorčích radách, které mají kontrolní pravomoci, a i třeba obce jako akcionáři by měly kontrolovat, co se v jejich společnostech děje," dodává kandidát na primátora Prahy.

Vzdát se mandátu? Ne, říká Dienstbier

„Můj postoj vůči případné koalici s ODS je zcela zásadní," tvrdí Jiří Dienstbier. „ Věřím však stále ve vnitřní morální sílu pražské ČSSD a v to, že bude ctít předvolební závazky a že do koalice s ODS nepůjdeme," říká. Politici by neměli zapomínat na své voliče v okamžiku uzavření volebních místností a spoléhat, že za čtyři roky zapomenou a zvolí je znovu. Závazky se mají ctít. Nejsem zastáncem opoziční role za každou cenu.

Opozice je však důstojné řešení, pokud se nám v jednání s potenciálním partnerem nepodaří dosáhnout shody na programu," ujišťuje lídr kandidátky ČSSD. „Nešli bychom do koalice s TOP (ani s nikým jiným), kdyby chtěla dávat do koaliční smlouvy plošné zvyšování nájmů a kdyby se nám nepodařilo prosadit další naše priority v sociální oblasti," prohlašuje Dienstbier. Slušnost není abstraktní hodnota, měla by být pro každého samozřejmostí, napsal na chatu Novinky.cz.

Koalice s ODS je podraz na naše voliče

Pokud by ČSSD uzavřela koalici s ODS v Praze, tak by podle Dienstbiera udělala podraz na voliče, protože by popřela své předvolební sliby. „Všichni by to považovali za naši snahu podílet se na "výhodách" současného korupčního systému, ten jsme přitom slibovali odstranit, míní lídr kandidátky. „Lidé by si to pamatovali a v dalších volbách by nám to spočítali, a to možná nejen v Praze," míní.

Mám oporu v ČSSD

„Mé postoje bere vážně podstatná část členu ČSSD v Praze. Dělám vše pro to, abych pro své názory získal podporu a přesvědčil své kolegy v Praze, že mé názory jsou zásadní pro dodržení našeho závazku vůči voličům a pro dlouhodobé udržení a zvýšení naší schopnosti prosazovat náš program a hodnoty," uzavírá Dienstbier.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…