Ostrá slova uznávaného akademika: Pandemie přinesla stádnost a vymývání mozků. Média šíří umělý strach

01.08.2021 11:48

Politolog Michal Klíma, rektor Metropolitní univerzity Praha, který studoval mimo jiné ve Velké Británii a dlouhodobě se věnuje volebním systémům a Evropské unii, má za to, že v časech covidu přestali hrát prim politici a jejich roli převzala média, a to i v negativním smyslu slova. Média hlavního proudu dnes na tématu covidu rozdělují společnost, umlčují část veřejnosti, praktikují cenzuru, mění společnost ve stádo a vymývají lidem mozky.

Ostrá slova uznávaného akademika: Pandemie přinesla stádnost a vymývání mozků. Média šíří umělý strach
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Michal Klíma, politolog z Metropolitní univerzity Praha, s obavami sleduje, co se děje v České republice. Zatímco země jako Švédsko nebo Velká Británie se učí s koronavirem žít, Česko proti němu stále vytrvale bojuje. I za cenu toho, že nás to prakticky vrátí do pravěku. Tomu je podle politologa nutné důrazně se postavit.

Celostní lékař Jan Hnízdil s názorem Michala Klímy bezvýhradně souhlasí, a aby si ho mohlo přečíst co nejvíc lidí, poskytl politologovi prostor na svém blogu na serveru Aktuálně.cz.

Klíma má za to, že lidé, kteří volají po tom, že je třeba naučit se s koronavirem žít, jsou v médiích hlavního proudu často označováni za dezinformátory. A tady se podle Klímy ukázalo, že žijeme v mediokracii. Podle svých vlastních slov politolog nechce na média útočit, ale nemůže jinak než popsat, jak se věci mají.

Po roce 1989 jsme podle politologa nikdy nebyli v situaci, kdy média zamlčovala některá fakta, umlčovala některé názorové oponenty, byla strůjcem stádnosti a praktik vymývání mozků a zneužila své výsadní postavení a svou informační roli. To všechno se z jeho pohledu dnes děje. S pomocí přirozeného strachu o život, který média ještě přiživují.

„Hlavní média běží na čele covidového maratonu. S pomocí ideologie křížové výpravy diktují požadavky vyvoleným expertům i většině politiků. Nám ostatním se snaží vštípit, co je politicky korektní, co si máme myslet a koho poslouchat. Pasují se do role, že jen ona vědí, co je dobro a zlo,“ napsal Klíma.

Takové chování se v normálních časech čeká od politiků, především od populistů, ale nikoli od médií.

„Hlavní média vedou černobílou propagandu. Zamlčují nepohodlná fakta. Označují osobnosti s kritickými názory za nepřátele. Rozdělují společnost na ‚my‘ a ‚oni‘ snad ještě více než politici. Rozdmýchávají konflikty mezi experty. V duchu hesla ‚Rozděluj a panuj‘ nejdříve straní jednomu názorovému proudu, aby poté uveřejnila titulek typu: ‚Spor přerůstá ve válku odborníků‘,“ pokračoval Klíma.

Hradba mlčení byla podle politologa vystavěna i kolem očkování. Očkování je vyloženo jako jediná cesta z pandemie. Politolog Klíma však vidí i jinou cestu. V promořování. Pokud člověk nemoc prodělá, má také protilátky. A imunologové stále debatují o to, zda by se měli nechat očkovat i lidé, kteří covid prodělali. Klíma má navíc také za to, že se nemluví dost otevřeně o rizicích spojených s očkováním.

„Média mlčí, ale mnozí ve svém okolí vědí o nadprůměrném množství komplikací po vakcinaci, než bylo běžné u jiných očkování. Kdo si dovolí zveřejnit příběhy o závažných účincích vakcín, je mediálně ukřižován. Absurditu nátlaku vystihl imunolog Thon takto: ‚Dostali jsme se do bezprecedentní situace, kdy se lidé neočkují proto, aby byli zdraví. Ale proto, aby získali potvrzení, jakési výhody… A najednou řešíme, že lidem ani hrozba nežádoucích účinků tolik nevadí a chtějí to mít takzvaně z krku. A to už není medicínský, to je sociologický problém,‘ “ napsal s použitím citace Klíma.

Domnívá se, že média musí své chování změnit, jinak ztratí i zbytky důvěry, kterými ještě disponují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…