Otazníky Romanova překotného konce. Temelín, Škoda a politika

22.09.2011 10:35

Mnoho spekulací a otázek vyvolal odchod Martina Romana z čela ČEZ. Bohumil Pečinka píše v týdeníku Reflex, že za odstoupením může být vyšetřování švýcarské policie kolem plzeňské Škody, ale také úhybný Romanův manévr, kdy své místo přepustí svému příteli a sám se postaví do čela dozorčí rady, nebo také politický kalkul ministra Miroslava Kalouska, který proti němu popostrčil premiéra.

Otazníky Romanova překotného konce. Temelín, Škoda a politika

Nezasvěcenou veřejnost překvapila minulý týden zpráva, že z pozice generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ odchází zlatý chlapec českého podnikatelského světa Martin Roman. Ne každý totiž věděl, že v únoru 2012 končí Romanovi druhé funkční období v čele ČEZ a že šéfové hlavních vládních stran nejsou jeho výkony nadšeni.

„Ještě více zasvěcení ovšem dostávali v posledních týdnech informace, že nespokojenost se šéfem ČEZ v politických kruzích akceleruje a Romanovo další setrvání má projednávat řádná dozorčí rada ČEZ, která se měla sejít v září nebo říjnu 2011. Součástí řešení měly být závěrečné fanfáry a slova díků. Nakonec romanovské odcházení dostalo úplně jinou dynamiku," píše Bohumil Pečinka v týdeníku Reflex.

Sledujeme téma ČEZ
Sledujeme téma Škoda Plzeň

Premiéra pobouřilo, že by ČEZ neměl na Temelín

S výkony Martina Romana byl dlouhodobě nespokojen především premiér Petr Nečas, kterému vadilo, jak některé dceřiné společnosti ČEZ, hlavně v severních Čechách, brutálně likvidují své subdodavatele. Ještě více ho pak pobouřilo Romanovo mediální vyjádření, že ČEZ nemá peníze na Temelín. Pro premiéra je přitom rozvoj jaderné energetiky hlavním strategickým cílem státu.

„Podle jedné verze je náhlý Romanův odchod reakcí na vyšetřování švýcarské policie kolem plzeňské Škody, která nepřímo odhalila, že Roman je spolumajitelem této firmy. Tedy podniku, jenž byl dlouhá léta hlavním dodavatelem ČEZ, čímž by se Roman jako manažer polostátní firmy vystavil těžkému podezření ze střetu zájmů," uvádí Pečinka.

Kalousek mohl počítat s tím, že Roman zničí jeho rivala

Ten nabízí i další verzi, podle níž šlo o akci samotného Romana, aby si podržel vliv v ČEZ a na místo generálního ředitele dostal svého přítele Daniela Beneše. Navíc by premiér dostal „svůj" Temelín, kterému je nový šéf ČEZ Beneš více nakloněn, a naopak Roman by se vyhnul přešetřování „svých" balkánských investic.

„Třetí verzí je, že ministr financí Kalousek popostrčil svého konkurenta Nečase do výpadu proti Romanovi, spoléhaje na to, že car Roman, dnes už funkce zbavený, ho pomocí svých stamilionů zničí," uvažuje Pečinka a dodává, že jak už to v historii bývá, jsou v nedávné šarádě v čele největší české společnosti přítomny všechny tyto motivy.

K věci:

Rada ČEZ schválila konec Romana. Místo něj nastupuje Beneš 

Policie se bude zabývat vztahy Romana, ČEZu a Škody 

Roman je jako šéf dozorčí rady ještě mocnější, míní Havel z ČSSD 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…