Padající banky, zdražování: Jídlo bude, energie, bydlení. Ale líp už ne

22.03.2023 16:57 | Ze sítí

Na levné peníze si státy zvykly jako na heroin, píše zakladatel společnosti Seznam Ivo Lukačovič. Daně by se měly zvýšit, kvalita života tu jako v roce 2019 už nikdy nebude, míní. Vše bude dražší i kvůli dekarbonizaci. Ekonomka Šichtařová vysvětluje, proč akcie padají i po sloučení bank Credit Suisse a UBS. Kvůli nejistotám jdou nahoru ceny bitcoinu a zlata.

Padající banky, zdražování: Jídlo bude, energie, bydlení. Ale líp už ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České národní banky

Rok 2019 byl vrcholem blahobytu, řekl už před lety v rozhovoru pro podcast 1% hlavní zakladatel firmy Seznam.cz Ivo Lukačovič, nejbohatší Čech roku 2022. Za svými slovy si doteď stojí, potvrdila se. Na Twitteru ukazuje, co ekonomiku čeká v budoucnu.

„Do ekonomik se od roku 2008 sypaly levné peníze (záporná úroková sazba je podle mého skromného názoru normální krádež) a státy si na ně zvykly jako na heroin,“ píše. Pokud se něco nezmění, dvouciferná inflace bude trendem i nadále. Pro nižší inflaci je podle Lukačoviče třeba zvýšit daně, aby státy dostaly šanci vyrovnat své rozpočty.

Problémem se může stát až zjištění, že některé služby, na které si lidé po skokovém zlepšení kvality života po druhé světové válce zvykli, si nebude stát moci dovolit. Kvalita života se mimo jiné zlepšila i díky zvyšování produktivity práce především díky novým technologiím, jejichž příliv se v dnešní době již snižuje.

„Navíc nás čeká dekarbonizace,“ připomíná a dodává, že dřívější aktivity, levné kvůli fosilním palivům, a „tím, že jsme na přírodu vysoka sr…“, vyjdou nyní dráž. Pokud nicméně nedojde k další katastrofě, jídla, energie i bydlení předpovídá Lukačovič dostatek. Vše zakončuje slovy, že rok 2019 se už nevrátí.

Česká ekonomka a blogerka Markéta Šichtařová ve videu na YouTube českou veřejnost informuje o stavu bankovnictví. „Největší švýcarská banka UBS přebírá Credit Suisse. To znamená, že velké banky nepadají a vklady jsou zachráněné… Jenže tak to úplně nefunguje,“ zahajuje video a zmiňuje, že akcie Credit Suisse padaly 21. 3. o 60 %, padaly i akcie UBS, která „problémovou banku“ přebírá, a to o 10 %. Šichtařová tvrdí, že to značí, že investoři vnímají převzetí UBS jako oslabení.

Hlavním důvodem pro nezastavitelný pokles akcií bank je podle Šichtařové kapitál Tier 1 – druh kapitálu používaný pro regulatorní důvody, který stojí nad akciemi. „Podle kapitálové struktury, kdyby se banka dostala do problémů – což se v tomto případě dostala – by nejprve měli tratit akcionáři a teprve až na druhém místě by měli tratit investoři, kteří nakoupili dluhopisy spadající do kategorie Tier 1,“ vysvětluje. Švýcarský regulátor se však nyní rozhodl to udělat trochu jinak. „Ti, kdo investují do dluhopisů spadajících do skupiny Tier 1 u Credit Suisse, nedostanou zpátky ani frank,“ uvádí Šichtařová. Toto rozhodnutí švýcarského regulátora zničilo důvěru v bankovnictví a tato důvěra zůstává neobnovena. I kvůli tomu dále padají akcie.

Čemu ovšem problémy v bankovnictví napomáhají, jsou alternativní investice. Cena bitcoinu se v posledních dnech zvýšila o třicet procent a cena zlata také dále roste. Za tímto růstem stojí i situace v USA. Americká centrální banka FED přišla s programem pro obchodní banky na jejich záchranu. „Je to program, který nabízí velmi výhodné půjčky bankám, které jsou v problémech s likviditou. Tenhle program není ničím jiným než dalším pumpováním peněz do oběhu,“ a to je podle slov Šichtařové jednoznačně proinflační chování. Ze strachu ze stále větší inflace se tak investoři uchylují k nákupu zlata a bitcoinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak Lukačevič nám radí abychom zvýšili daně -no bodejť když on daní na Kypru....., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 22.03.2023 17:10:29

|  7 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…