Papež: Evropo, kam pluješ, když světu nenabízíš cestu míru

03.08.2023 8:41 | Analýza

Evropo, kam pluješ, když světu nenabízíš cestu míru, zeptal se papež evropských politiků před mladými lidmi. A zatímco se papež takto ptal, Rusové napadli další z přístavů, přes nějž mělo proudit ukrajinské obilí do světa – do Somálska, do Izraele i do Číny. Ukrajinci oznámili, že 23 dronů sestřelili, ale blíže nespecifikovaný počet ostatních strojů zasáhl své cíle. Mezitím si washingtonský Institut pro studium války všímá, jak se stále ostřeji hádají ruští prováleční blogeři.

Papež: Evropo, kam pluješ, když světu nenabízíš cestu míru
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Válka na Ukrajině trvá už 526 dní a papež František se podle americké zpravodajské stanice CNN obrátil na státy Západu s několika otázkami ohledně války na Ukrajině. Učinil tak na dnech mládeže během své pětidenní návštěvy Portugalska.   

„Mohli bychom se jí (Evropy) zeptat: Kam se plavíte, když světu nenabízíte cesty míru, kreativní způsoby, jak ukončit válku na Ukrajině a mnoho dalších konfliktů ve světě, které způsobují tolik krveprolití?“ otázal se papež. Řekl také, že on sám se neustále modlí za mír, a zdůraznil, že i v čase války je třeba činit mírumilovná gesta vůči druhým lidem.

A zatímco papež klade Evropě otázky, ruský dron udeřil na přístav Izmajil na Dunaji nedaleko hranic s Rumunskem, čímž poškodil zásoby obilí i nákladní výtah. Podle ukrajinské strany mělo obilí doputovat do Izraele, do afrických států a především do Číny, upozornila britská veřejnoprávní stanice BBC.

Rumunský prezident Klaus Iohannis odsoudil pokračující ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu „v blízkosti Rumunska“ jako nepřijatelné.

Ukrajinská strana oznámila, že 23 dronů Šahíd sestřelila, ale blíže nespecifikovaný počet dronů dosáhl svých cílů.

„Podle OSN Ukrajina v rámci dohody o obilí odeslala 625 tisíc tun potravin jako humanitární pomoc do Afghánistánu, Etiopie, Keni, Somálska, Súdánu a Jemenu,“ napsala britská veřejnoprávní stanice.

A jak na bojišti pokračuje ukrajinská protiofenziva, ruští prováleční blogeři se mezi sebou dohadují, jaké informace nejen z prvních linií zveřejňovat, a které už raději ne.

Jeden z proválečných blogerů obvinil 2. srpna jiné prominentní proválečné blogery, kteří kritizovali ruské vedení války, že jsou ‚imbecilové‘, kteří podporují ‚provokativní publikace‘ a ‚zběsilou kritiku (ruského ministerstva obrany)‘, protože blogeři zveřejnili snímky údajně ukazující následky nedávných ukrajinských úderů u Sevastopolu a na Čonharském mostě, což by podle některých zdrojů nezodpovědně šířilo paniku,“ upozornil washingtonský Institut pro studium války.

„Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí 31. července oznámilo, že ruské síly zničily 180 tisíc tun obilí v období od 17. července do 26. července, kdy se Rusko stáhlo z Černomorské obilné iniciativy. Kreml opakovaně přislíbil, že v příštích třech až čtyřech měsících pošle zdarma 25 až 50 tisíc tun obilí do šesti blíže nespecifikovaných afrických zemí – což je zlomek zničeného ukrajinského obilí,“ napsal ISW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mám chápat papežova slova jako výtku Evropské unii, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 03.08.2023 14:12:51
za to, že podporuje válku a nesnaží se o mír nebo alespoň o příměří na Ukrajině? Nebo snad jinak? Oni mi to presstituti v našich médiích jistě vysvětlí. Ti znají všechno, mají na to jednotné jourovské instrukce.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…