Paroubek: Proces s Petrem Nečasem je ostudný

21.07.2016 12:44

Obžalobu expremiéra Petra Nečase kritizuje bývalý předseda ČSSD a rovněž bývalý předseda vlády Jiří Paroubek.

Paroubek: Proces s Petrem Nečasem je ostudný
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci nyní po dlouhých měsících zkoumání podalo žalobu na bývalého premiéra Petra Nečase a jeho tehdejší pravou ruku a nyní druhou manželku Janu Nečasovou z důvodu údajné politické korupce ve vztahu ke třem někdejším poslancům ODS.

„Prý oba jednali podle principu odchod z funkce poslance Sněmovny výměnou za jiné trafiky, pochopitelně placené,“ připomíná Paroubek.

Tvrdí, že principem politiky na této úrovni, ať se to komu líbí, nebo ne, je ovšem to, že tu a tam dochází k výměnným obchodům, kdy jsou funkce poskytovány výměnou například za vliv či za jinou výhodu.

„Pokud by státní zastupitelé a ÚOOZ byli důslední, museli by prověřovat z kriminálního hlediska sestavení každé vlády a rozmisťování jejích exponentů ve státní správě. Vždy se přeci jedná o uplatnění principu poskytnutá funkce za vliv ve státní správě,“ argumentuje Paroubek.

Celý text je ZDE

Nelze vzývat dušínovský kult politiky

Jako příklad používá situaci v USA. Tam poté, co proběhnou prezidentské volby, dochází v závěru ledna, ihned po nástupu nového prezidenta, v Bílém domě ke změnám prakticky ve všech funkcích s výjimkou kuchařů, uklízeček a pomocného personálu. „Všechny funkce v administrativě či politicko-administrativní funkce aparátu Bílého domu jsou přidělovány na základě stranického principu, například podle toho, jak kdo přispěl k vítězství příslušného prezidentského kandidáta. Ať již penězi, anebo službami či vlivem, nebo jiným způsobem,“ píše Paroubek.

Hledat podle něj v politice Mirky Dušíny a vzývat jakýsi dušínovský kult politiky je prostě něco, co nemohou brát vážně ani lidé typu Šlachty či Ištvana. „Neinformovaní lidé, a já připouštím, že jich je ve státě velká většina, to pochopitelně zbaští i s navijákem,“ domnívá se.

Připomněl, že vždy ostře vystupoval proti Nečasově vládě. A vládní koalici, vytvořenou Zdeňkem Bakalou, vždy považoval za něco, co se prostě nemělo stát a co bylo pro český stát velkým neštěstím.

Vláčet bývalé premiéry po soudech by se nemělo stát národním sportem

Ale je přesvědčen o tom, že vlády by měly padat v Poslanecké sněmovně. „A nikoli na základě teatrálního a masivního zásahu policejního útvaru, který i po třech letech samozřejmě hledá ospravedlnění své spektakulární akce. A je mi úplně jedno, zda inspirací takové akce byla pitomost, americké zpravodajské služby anebo lidé A. Babiše,“ míní Paroubek.

Věří, že obžalovaní Petr Nečas, J. Nečasová a R. Boček dostanou soudce, který bude schopen nepodlehnout velkému tlaku a bude se chovat opravdu nezávisle a rozumně tak, aby „ostudný proces ukončil podle možnosti s co nejmenšími ztrátami prestiže pro ČR“. „Vláčet bývalé premiéry po soudech na základě podivných policejních a prokurátorských konstrukcí by se nemělo stát zrovna národním sportem,“ uzavírá Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…