Pavel Bém možná dostane novou funkci. Velmi zajímavou

25.11.2013 10:33

Evropské monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti hledá nového ředitele. Jedná se o velice prestižní i lukrativní post, o který podle serveru Českápozice.cz projevil zájem bývalý pražský primátor Pavel Bém. Cesta k němu ale není jednoduchá.

Pavel Bém možná dostane novou funkci. Velmi zajímavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Evropské monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti (EMCDDA) opustí jeho nynější šéf v květnu 2015. Českápozice.cz upozorňuje na to, že hledání nového ředitele centra, které koordinuje protidrogovou politiku v celé Evropské unii, zabere dost času. Jedním z přihlášených do výběrového řízení je lékař Pavel Bém z ODS.  

EMCDDA je hlavním evropským orgánem v oblasti protidrogové politiky. Koncentruje v sobě obrovské datové zdroje ze všech členských států EU a Norska. Na základě dat a analýz této instituce vznikají v členských státech různé koncepce protidrogové politiky, případně rovnou příslušné zákony. Českápozice.cz také zveřejnila plat ředitele střediska, který prý činí zhruba třináct tisíc eur měsíčně, je k němu ale třeba připočíst i řadu benefitů plynoucích z této pozice.

V politice se už asi neuplatní

Funkční období ředitele je pět let a může se ještě jednou opakovat. Pokud by tedy Pavel Bém uspěl, mohl by mít podle Česképozice.cz  zajištěné více než slušné živobytí a zajímavou práci v oboru. Bém už totiž není v nové sněmovně a v ODS již také nezastává významné funkce. Českápozice.cz spekuluje o tom, že možná politická kariéra Pavla Béma vzala za své.

Výběrové řízení na tuto pozici je prý ale velice náročné. Probíhá v několika kolech, přičemž první část organizuje Evropská komise, její poradní orgány a externí konzultanti. Užší výběr kandidátů postupuje do dalších kol, která organizuje už samotné centrum, respektive jeho správní rada, v níž po jednom zasedají zástupci členských států a lidé dosazení Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Teprve správní rada prý vybere vítězného uchazeče, který ještě předstupuje před výbory Evropského parlamentu, aby zodpověděl jejich případné otázky.

Bém kritéria splňuje

Pavel Bém však s největší pravděpodobností všechna náročná i odborná kritéria splňuje. Podle informací Česképozice.cz si jako psychiatr ještě doplnil další kvalifikaci v kurzech na různých zahraničních i tuzemských univerzitách a institutech a v protidrogové problematice má mnohaletou praxi. V oboru řadu let působil, kupříkladu jako vedoucí lékař a ředitel Kontaktního centra pro drogově závislé či jako vedoucí lékař Střediska drogových závislostí při Všeobecné fakultní nemocnici.

Za Českou republiku se přihlásili dva zájemci. Jméno druhého adepta se Česképozici.cz zatím zjistit nepodařilo, ale je prý velmi pravděpodobné, že půjde rovněž o člověka s vysokým odborným kreditem, který zřejmě oproti Pavlu Bémovi nebude mít handicap v podobě skandálů, jakými byly například odposlechy telefonátů s Romanem Janouškem, Opencard aj.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…