Pět Romů u Jaromíra Soukupa: Za totality jsme byli utlačovaní. Neměli jsme šanci se vzdělat

01.11.2018 14:12

Jaromír Soukup ve včerejším pořadu stejného jména s příponou LIVE řešil rasismus. Pozval si 5 zástupců romského etnika. Jednak to byl Milan Horvát, předseda Sdružení romských občanů, Štefan Ličartovský, zakladatel spolku Julius, Rastislav Lučanský, předseda asociace Společenství Romů v České republice, Ladislav Sivak, celopražský předseda Romské demokratické strany a Miroslav Rusenko, politik a místopředseda ze stejné strany. Řešilo se všechno, co Romy trápí: exekuce, bydlení a rasismus. Došlo i na slova Miloše Zemana. „To je urážka Romů,“ stěžoval si představitel Romské demokratické strany.

Pět Romů u Jaromíra Soukupa: Za totality jsme byli utlačovaní. Neměli jsme šanci se vzdělat
Foto: ReproTV Barrandov
Popisek: Miroslav Rusenko, místopředseda Romské demokratické strany na TV Barrandov

Jako prvního se ptal Soukup Ličartovského, zda požadavek na rovné příležitosti opravdu pro všechny je v pořádku. Podle něj jsou v ČR příležitosti rovné, ale jsou menšiny, kterým je potřeba pomoct se integrovat. „Což jsme my, Romové, kteří potřebují pomoct,“ zakončil zakladatel spolku Julius. „Znám plno lidí, kteří mají vysokoškolský titul, jsou romského původu, a dodneška nemůžou sehnat práci jenom kvůli tomu, že jsou Romové,“ doplnil Milan Horváth k tématu rovných příležitostí.

Anketa

Dokončí podle vás Miloš Zeman své prezidentské funkční období?

92%
8%
hlasovalo: 9996 lidí

Pak se řešily statistiky. Zda je číslo 240 tisíc Romů v ČR přesné, či zda je jich více. Horvát řekl, že plno Romů se nepřihlásilo, protože se cítí být Čechy a „romství“ bylo uvedeno ve sčítacích listech jako právě národnost. Pak se Soukup obrátil na Miroslava Rusenka a ptal se ho, proč je tak málo Romů ve vedení firem nebo i státu, když jsou tak velká menšina. „Za totality byli Romové asimilovaní, tímhle stylem, že jim nedávali tu šanci, aby se mohli vzdělávat, byli zkrátka v takové pozici, že je utlačovali v těhle určitých právech,“ odpověděl Rusenko.

Milan Horvát a Štefan Ličartovský

Proč je tolik Romů nezaměstnaných? Štefan Ličartovský si myslí, že je to proto, že za to může jednak vzdělání, dále že na pomocné práce se najímají cizinci, také exekuce a samozřejmě to, že je lidé nezaměstnají. Lučanský souhlasil, že zaměstnávání cizinců je problém, a chtěl by po vládě, aby toto zákonem omezila a dala příležitost českým občanům. Ladislav Sivak uvedl, že pražští Romové pracují, jejich děti chodí do školy a mají nějakou úroveň. Problém nezaměstnanosti vidí hlavně na severu.

„Je špatně nastavenej státní systém, děravej a zastaralej!“ rozčiloval se Miroslav Rusenko. Soukup se ho ptal, jak to myslí. Rusenko řekl, že i kdyby chtěl Rom pracovat, tak nemůže, protože po něm chtějí neskutečné podmínky. „Životopis, vzdělání, všechno okolo toho,“ popsal Rusenko, co je požadováno. Horvát pak dal příhodu se svým synem, který má pokladní kurz, a když se hlásil jako pokladní, tak mu řekli, ať přijde za pár hodin, po kterých mu řekli, že je místo již obsazeno. Dále spousta Romů údajně dělá načerno, ale to není problém jen u nich. „Proč teda stát, když dává státní zakázky, tak neřekne: My vám teda zakázku dáme, ale musíte zaměstnat 10 % lidí v tom kraji z úřadu práce?“ ptal se Horvát. Všech pět pozvaných se shodlo, že není pravda, že by Romové práci nechtěli. Ličartovský se navíc ohradil, že Romové nemají při čerpání dávek žádné výhody, že zákon všem měří stejně.

Lučanský, Sivak a Rusenko

Rusenko se opřel do prezidenta Miloše Zemana: „Ale tady jde vo to, že jak prohlásil hlava státu, že je 10 % pracujících a 90 % nepracujících, to je urážka Romů. Romové pracují, dělají těžký práce, kopáčský práce, zednický práce, ale voni se neukazujou, choděj na noční, takže ty lidi, když je neviděj v práci, tak choděj na noční, to je automatický,“ soptil dále Rusenko. „Je tady velká dluhová past, dluhová past je tady,“ pokračoval Rusenko a dodal, že Romové raději chodí do práce načerno, aby měli peníze na uživení rodiny. „Dluhovou amnestii,“ zvolal ještě politik. Téma oddlužení ještě chvíli rezonovalo. Rusenko vysvětloval, že když spousta občanů pracuje načerno kvůli dluhovým pastím, tak stát přichází o stamiliony na daních.

Horvát pak ještě řekl: „Ať cigán pracuje, nebo nepracuje, tak vždycky bude cigán. Majoritní společnost má v sobě zakořeněný, že cigán dělat nebude, že nebude chodit do práce.“ Dodal, že Romové v zahraničí pracují, protože se na ně „kouká normálně, ne jako v České republice“. A že si Rom pronajme byt za 13 tisíc? V Praze chtějí pronajímatelé jednu nebo dvě kauce, a když řekne Rom, kdo je, tak už mu nikdo zpátky nezavolá, myslí si Horvát. A že by Romové dostávali na dávkách více, označil také za nesmysl. Soukup oponoval, že majoritní společnost věří, že se Romům vyplatí nepracovat. „Tak jim to přece musí ten stát vysvětlit, přece,“ reagoval hned Ličartovský. „Všechno se prodalo, všechno se zprivatizovalo, ale nikdo nemyslel na chudobu, na sociálně slabší,“ dodal ještě k tématu bydlení. Milan Horvát ještě navrhl, aby když obce prodávají pozemky developerům, tak aby si vymínily, že například jedno patro bude patřit obci.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…