Petr Kolář věří v tuto variantu: Pokud Putin vydá rozkaz použít jaderné zbraně...

29.09.2022 17:13

Bývalý velvyslanec v Rusku a diplomat Petr Kolář se domnívá, že ruský prezident Vladimir Putin hraje o svůj život. Ruská federace začíná být na mezinárodním poli izolovaná, dodává. Rozhovor s Kolářem přinesl server Novinky.cz.

Petr Kolář věří v tuto variantu: Pokud Putin vydá rozkaz použít jaderné zbraně...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý velvyslanec ČR v USA a Rusku Petr Kolář

Úvodem rozhovoru Kolář hovořil o pseudo referendech v ukrajinských samozvaných separatistických republikách. Podle jeho slov nejsou referenda ani legitimní, ani legální. „Důvody, proč to Putin dělá, jsou dva. Chce mít argument pro Rusy, že ‚speciální operace‘ na Ukrajině má smysl, že osvobozují ty, kteří chtějí zpět do Ruska, před ‚ukrajinskými nacisty‘. Druhý důvod je, že anexí si legitimizuje své vydírací argumenty vůči Západu. Když anektuje tato území, tak se stanou součástí Ruska. Putin říká, že když bude Západ podporovat útok na Rusko, bude vržen do války a máme tu třetí světovou válku. Putin od začátku mluví o možné apokalypse, využití jaderných zbraní, zbraní hromadného ničení,“ poznamenal Kolář, že doufá, že Západ na putinovskou logiku „já si to vezmu, pak je to moje a vy mi to už nesmíte brát“ nepřistoupí. 

Své pak Kolář řekl k tomu, jak je podle něj vážná hrozba jadernou válkou. „Podceňovat to nelze. Putin hraje vabank, hraje o svůj život. Rusové neodpouštějí svým carům, pokud ztrácejí území. Rusové neodpouštějí lidem, jako byl Gorbačov, který nechal padnout impérium a ztratil území,“ poznamenal Kolář.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
„Na druhou stranu všichni víme, že jaderné zbraně nejsou k tomu, aby byly použity, jsou jen k odstrašování a zadržování. Jakmile se použijí, spustí apokalypsu. Pokud to neví Putin, tak to určitě vědí lidé v jeho okolí. On sám sice může vydat rozkaz, ale k jeho splnění je potřeba dalších lidí. A já si nemyslím, že by lidé v jeho okolí byli sebevrazi,“ dodal. 

Podle Koláře v současné době dochází k mezinárodní izolaci Ruska. „Všechny země, které se dosud tvářily neutrálně nebo které to ‚hrály na obě strany‘ jako např. Indie, určitě neuznají referenda. Putin ztrácí nejen na bojišti, ale i na mezinárodním diplomatickém poli. Nemá žádnou podporu, prakticky jen od obskurních režimů…,“ podotkl.

Závěrem pak hovořil o plynovodech Nord Stream 1 a 2 a útoku na ně. Říká se, že za nimi mohou stát Rusové, nebo naopak Ukrajinci. „Souhlasím, že Ukrajinci by velmi riskovali, pokud by se ukázalo, že je to jejich diverzní akce. Na druhou stranu, v zoufalých situacích lidé konají zoufalé činy. Ani nevím, jestli by z toho měli něco Rusové,“ dodal Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …