Piráti: Nemáš byt? Dáme ti ho. Budeme za tebe platit

13.05.2021 8:35 | Zprávy

Piráti chtějí už nějakou dobu řešit „bytovou nouzi" v Praze. Nyní magistrát zřizuje nový pokusný nástroj, Městskou nájemní agenturu, o které hovořil na iDnesu pirátský radní pro bydlení Adam Zábranský. Má fungovat jednoduše: Město bude pronajímat byty soukromých vlastníků těm, kteří budou v nouzi, nebo by si tržní nájem nemohli dovolit. Majitelům bude platit ze svého, ať se děje co se děje, z nájemníka bude nájem dobývat samo. Nájemné nebude tržní, ale úplně levné také ne. Co s tím? „My počítáme s tím, že domácnosti s nízkými příjmy typicky mají nároky na nějaké dávky, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení," řekl Zábranský a dodal, že pracovníci agentury se budou snažit, aby si nájemníci o dávky zažádali a co nejdříve je dostali. A majitelům bude moci být vyplacen i několikaměsíční nájem na ruku.

Piráti: Nemáš byt? Dáme ti ho. Budeme za tebe platit
Foto: Repro iDnes
Popisek: Pirátský radní pro bydlení a transaprentnost, Adam Zábranský

Moderátor Vladimír Vokál hned na úvod rozhovoru uvedl, že v rámci nového projektu budou byty soukromých majitelů přes pražský magistrát a Městskou nájemní agenturou pronajímány „lidem v nouzi". Majitelům bytů pak bude garantován příjem bez ohledu na to, zda bude byt obsazen nebo zda budou nájemníci řádně platit nájemné, případné pohledávky půjdou za městem.
 
Dle Zábranského budou nájemníci vybíráni z řad žadatelů o pronájem městského bytu. „Případně z pobytových služeb, které provozuje centrum sociálních služeb, takže třeba rodiny z azylových domů, obecně nízkopříjmoví nájemníci, kteří prostě sami to bydlení na trhu si nezajistí a žijí v nějakých nevyhovujících podmínkách," doplnil radní. Zájemce o pronájem městského bytu již mají. „Víme, že v Praze je hodně lidí v nouzi, kteří mají problém si zajistit bydlení," řekl.
 
Informoval, že momentálně mají 400 neuspokojených žádostí o pronájem městského bytu a dalších 400, které ani nejsou zpracované. „Ale počet lidí v bytové nouzi v Praze sahá do tisíců," podotkl.
 
První poptávku po bytech chtějí spustit v červnu, zatím ladí detaily. A doufají ve velký zájem, aby byl možný výběr v kvalitě a v lokalitě. Chtějí si ustanovit standard, co by byt měl obsahovat. Moderátor se ptal, zda bude nějaký strop u rozměru bytu. „To myslím, že není, ale nedávalo by nám smysl pronajímat si nějaké 150 metrové byty, protože na ty bychom nenašli pak nájem," uvedl Zábranský. Ale bude ustanovené minimum. „Aby to nebyly patnáctimetrové garsonky," upřesnil.
 
Městská nájemní agentura dle radního má být nástrojem pro řešení bytové nouze. „Je to prostředník mezi majiteli bytů a nájemníky," pravil Zábranský a řekl, že takové agentury fungují už v jiných státech, při založení se inspirovali ve Francii, v Belgii, ve Velké Británii, v Portugalsku. V Česku zatím nic takového není, pouze některé neziskovky dávají majitelům bytů garance, aby byli ochotní pronajmout byty lidem v nouzi. „Ale to, jak jsme to vymysleli my, to v Česku nikde nefunguje, takže je to takový pokus, my spoustu věcí nevíme, zda budou fungovat, jestli budou fungovat," přiznal pirátský radní pro transparentnost a bydlení.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…