Pirátům došla řeč. A už to jede. Jurečkova věta děsí opozici. Bude se smát ANO?

18.09.2021 14:34

Volby čekají Českou republiku až za tři týdny, již nyní je ovšem možné, že koalice SPOLU, sdružující ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, nepůjde do vlády s Piráty a Starosty. Předseda lidovců Marian Jurečka totiž vytáhl pro povolební spolupráci s Pirátskou stranou jako hlavní podmínku odmítnutí manželství pro stejnopohlavní páry. „To je prostě neuvěřitelné,“ zní na to od Pirátů. Zatímco Ferjenčík věří, že „nakonec i lidovci upřednostní svobodnou budoucnost před lpěním na předsudcích minulosti“, senátora Lukáše Wagenknechta jímají obavy, aby nešlo o „vypuštěný balónek ke spolupráci KDU-ČSL s ANO“. A komentátor Luděk Staněk se mezitím baví, kde výrok Jurečky zazněl. „Pěkně to liberálům napálil přímo do ksichtu,“ zhodnotil.

Pirátům došla řeč. A už to jede. Jurečkova věta děsí opozici. Bude se smát ANO?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Anketa

Je Andrej Babiš mladší obětí svého otce?

21%
62%
hlasovalo: 72192 lidí
Šéf lidovců bod, na němž může s velkou pravděpodobností jednání o vládě koalice SPOLU s koalicí Pirátů a Starostů ztroskotat, zmínil v rozhovoru pro Deník N. Pokud bude KDU-ČSL v rámci koalice SPOLU po volbách jednat o vládě s Piráty a hnutím STAN, bude prý požadovat záruky, že taková vláda neschválí manželství pro stejnopohlavní páry.

Tečku pak dal možné spolupráci s koalicí Pirátů a Starostů za jakéhosi kompromisu, že by poslanci vládních stran hlasovali volně – i to je pro Jurečku nepřijatelné, a minimálně za lidovce dal jasně najevo, že bez garance odmítnutí manželství pro stejnopohlavní páry lidovci ve vládě nebudou.

„Já si neumím představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě, která by něco takového prohlasovala. V ten okamžik by ta vládní koalice skončila,“ dal jasně najevo Jurečka s tím, že aby k takovému scénáři nedošlo, bude to podmínka už při sestavování vládní koalice.

Slova Jurečky, která mohou být pro Piráty nepřekonatelnou podmínkou pro spolupráci s koalicí SPOLU, znepokojují nemálo především lídra Starostů Víta Rakušana. Není divu; pokud v případě volebního úspěchu s možností ustanovit vládu obou koalic neustoupí Piráti ani lidovci, dochází možná ke konci možnosti vlády Pirátské strany, STANu, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL ještě dříve, než bylo povolební jednání na pořadu dne.

„Hraje se o vládu bez člověka, který tento stát vysává jako nikdo jiný za posledních 30 let. Pro nás je prioritou koaliční vláda se SPOLU. Chceme řešit zadlužení státu i zdražování, ne koho si mají lidé brát. Proto prosím kolegy, ať nezahazují naši budoucnost,“ zoufá Rakušan.  

„Musím tady něco uvést na pravou míru. Máme jako lidovci své hodnoty, které hájíme. Stejně tak to mají v druhé koalici a my chceme najít společnou řeč. Jde o víc než naše rozdíly. Musíme ČR po letech vlády Babiše s komunisty postavit na nohy a narovnat jí záda. To je, oč tu běží,“ uklidňuje situaci Jurečka.

Hrůzu z výroků předsedy lidovců však mezitím již pojali mnozí piráti a netají se jí ani LGBTQ aktivista Kryštof Stupka, jenž v posledních dnech tvrdě šije do hlavního lídra koalice SPOLU Petra Fialy, jehož nazývá „homofobem“. „Čekám na vyjádření PirStan. Jedna věc je mlčet o tom, co řekl Fiala, ale tady už to opravdu nejde, LGBTQ+ lidé a ani žádná jiná menšina nesmí být objektem politického boje,“ vymezuje se proti podmínce Jurečky aktivista.

Jak Stupka poznamenává, TOP 09 a též i její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, k Jurečkovu výroku zatím zcela mlčí, je tedy možné, že by i Pekarová Adamová, jež jako jediná z koalice SPOLU hlasovala pro homosexuální manželství, byť se slovy, že tak činí i přesto, že „je katolička“, tentokrát raději možná respektovala Jurečkovo rozhodnutí, než aby šla proti trojkoalici.

U Pirátů však mezitím ticho rozhodně není. Pirátská zastupitelka Ústeckého kraje Kateřina Stojanová, jež kandiduje do Sněmovny ze čtvrtého místa tamní kandidátky koalice Pirátů a Starostů, pobouření skrýt nedokázala.

„To je prostě neuvěřitelné. SPOLU půjde do vlády s tím, kdo nebude hlasovat pro manželství pro všechny. Místo aby jako ‚správní konzervativci‘ chtěli svobodu pro jednotlivce, nastaví si kritéria takto. Konec nadějí stejnopohlavních párů je pro ně víc než konec Babiše. Dobré vědět,“ udeřila pirátka.

Ferjenčík si myslí, že ve věci nakonec lidovci ustoupí. „Stát ať řeší zadlužení a zdražování. Ne koho si chtějí lidi brát. Věřím, že nakonec i lidovci upřednostní svobodnou budoucnost před lpěním na předsudcích minulosti. To musí být jasný směr příští demokratické vlády,“ zaznělo od něj.

Také senátor Lukáš Wagenknecht, zvolený za Piráty, není prohlášením potěšen. „Věřím, že nejde o vypuštěný balónek ke spolupráci KDU-ČSL s ANO. Lidská práva, včetně manželství pro všechny, jsou důležité téma, a nesmí být důvodem pro pokračování Babišova kradení,“ vyjádřil se.

U politického komentátora Luďka Staňka Jurečkovo vyjádření sklidilo zhodnocení, že nebylo úplně dobře načasované, respektive od něj zazněla slova „idiotskej timing“.

Pobavilo jej také to, že to Jurečka „vypálil“ zrovna v Deníku N. „Fun je, že Marian Jurečka neopomněl vytáhnout svoji hard con agendu (která hází vidle do široký anti-B koalice) zrovna v Deníku N. Neřek to v Blesku, Katolickém týdeníku nebo Právu. Ale pěkně to liberálům napálil přímo do ksichtu. To je fakt mateřská škola politický komunikace,“ podotkl.

A radost nemají ani v iniciativě Jsme Fér, která za stejnopohlavní svazky lobbuje. „Takže SPOLU už nemá volné hlasování? SPOLU asi nedáme Česko dohromady, všechno může zhatit zarytý odpor lidovců ke stejnopohlavnímu manželství. To se ta vláda nebude sestavovat lehko. Ale co na to Pirátská strana a STAN?“ táže se zástupkyně iniciativy Lucia Zachariášová.

Manželství homosexuálních párů v Česku prosazuje především vládní ANO premiéra Andreje Babiše (ANO), které jej prostřednictvím poslankyně Karly Šlechtové navrhlo ve Sněmovně. Proti se vymezují kromě lidovců z koalice SPOLU i občanští demokraté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…