Píšete, že EU je Čtvrtá říše a teroristická organizace? Jste dezinformační web! Odborník odhalil metody

11.02.2020 11:24 | Zprávy

Hostem pořadu Prostor X byl datový analytik František Vrábel, jenž se zabývá dezinformacemi a jejich potíráním. „Ta naše cílová skupina jsou ti velcí inzerenti na trhu, aby upustili od toho, aby prezentovali svoje reklamy na dezinformačních webech,“ vysvětlil Vrábel svůj plán. „Není to tak trochu cenzura?“ kontroval moderátor Čestmír Strakatý. Vrábel v rozhovoru přirovnal Facebook k drogové mafii. Prý je třeba, aby zákonodárci stvůru jménem Facebook zkrotili.

Píšete, že EU je Čtvrtá říše a teroristická organizace? Jste dezinformační web! Odborník odhalil metody
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Datový analytik František Vrábel v pořadu Štrunc!

Pozvání do pořadu Reflexu, do Prostoru X, přijal datový analytik František Vrábel.

„Vy dlouhodobě upozorňujete na nebezpečí dezinformací, zejména z Ruska, ale nejenom z Ruska. Necítíte pocit zmaru, že se vlastně toho moc nemění?“ odstartoval debatu moderátor Strakatý. Vrábel odpověděl, že je optimistický, protože to původně okrajové téma, kterými dezinformace měly být, se dostalo do mainstreamu. „Což, koneckonců, i náš dnešní rozhovor je toho důkazem,“ přisadil si Vrábel.

Strakatý se ho znova zeptal, zda se to skutečně zlepšilo, protože pořád dostává řetězové emaily. Vrábel to s lítostí připustil, ale poté dodal: „Ten můj optimismus je postaven na tom, že se o tom problému začalo mluvit. Dřív se nemluvilo. Bylo to jen tématem nějaké úzké skupiny lidí, kterým ležela na srdci bezpečnost tohoto státu a osud demokracie, ale zjevně se to dostává do mainstreamu a máte pravdu v tom, že ty, které to ovlivňovat má, ti mají ty dezinformace, ty cílové skupiny, tak ty bohužel to ovlivňuje stále stejně.“

„Nemůže to však ovlivňovat i negativně?“ kontroval moderátor, že prý si lidé řeknou to, že mainstreamová média jim lžou a nevěří jim, že pravda je jinde. Tuto námitku Vrábel připustil. Strakatý ještě dodal myšlenku, jakou mají ti šiřitelé dezinformací šířit: „Nezáleží na pravdě, záleží na názoru. To je ten přesun, o který se snaží,“ zmínil. Vrábel to akceptoval, s poznámkou, že se o to snaží skrytě, že to neříkají navenek.

Dále se přešlo na informační válku. „Já si myslím, že to je čím dál tím intenzivnější, protože to je způsob, jakým Rusové operují a nejsou schopni s námi, jako se Západem, soutěžit hospodářsky nebo neustále ztrácejí, to je způsob, od kterého si slibují, že nás nějakým způsobem zevnitř rozvrátí a že zpomalí ten náš postup vpřed,“ pravil datový analytik. Zdůvodnil to tím, že v České republice se mnohem víc a častěji útočí na členství v Evropské unii. „To se stává hlavní linií toho jejich ataku,“ poznamenal.

„Vy teď zakládáte s dalšími lidmi spolek Nelež. O co vám jde?“ zeptal se Strakatý.

„Nelež, a naším sloganem je ‚postav se za pravdu‘. Chceme vyburcovat lidi, aby s tím začali něco dělat. Ta naše cílová skupina jsou ti velcí inzerenti na trhu. To jsou třeba Lidl, Kaufland, Nestlé a podobně, aby upustili od toho, aby prezentovali svoje reklamy na dezinformačních webech, protože to je jejich hlavní příjem. Když se podaří ty penězovody nějakým způsobem zúžit nebo zpomalit, zastavit, tak budou mít daleko těžší život a budou méně otravovat naše prostředí, ve kterém žijeme,“ vysvětlil Vrábel svůj plán. Později v rozhovoru zmínil, že tlačí i na Seznam a Google, jako zprostředkovatele reklamy.

Poté se přešlo na samotné dezinformační weby. Strakatý se totiž zeptal na to, které to jsou. „Jsou to weby, které, řekl bych neustále, velkou měrou a opakovaně publikují obsah, který považujeme za toxický, který jednak prezentuje obsah, který je těmi názory a neprezentuje správně fakta. Neodděluje zpravodajství od názoru těch autorů a šíří nenávist mezi lidmi. Poskytují obraz světa, který je manipulativní a snaží se kontinuálně přesvědčit systémově, programově o tom ruském pohledu na svět,“ charakterizoval Vrábel.

„Ale to jsou taková obecná kritéria. Vy třeba to napojení na Rusko, třeba těch webů, o kterých mluvíme, máte nějakým způsobem dokázáno? Které weby to jsou?“ zareagoval moderátor.

„Tak začněme těmi weby, abych neutíkal od naší otázky. Ty nejtvrdší, které publikují nejvíc těch článků obsahujících dezinformace, tak jsou třeba Vlastenecké noviny nebo Pravý prostor, samozřejmě mezi nimi je i Sputnik. To je takové to jádro, to nejtvrdší a mohl bych samozřejmě jmenovat dále. Jestli se jedná o dezinformační web, nebo ne, tak my to určujeme ne tím, že bychom kontrolovali fakta, to dělají jiné skupiny, ale my jsme průkopníky toho algoritmického určování, zdali se jedná o dezinformace, či nikoliv.

My to tedy neděláme pomocí ověřování faktů, ale protože na základě našich zkušeností a analýzy víme, že ty dezinformace využívají takové lodě, taková dlouhodobá témata, těm se říká narativy, a do toho napasují tu manipulativní, tu toxickou zprávu. Tím nejsilnějším narativem je například narativ proti Evropské unii. Že je to organizace, která bere suverenitu těm zemím, že je to autokratická organizace, která s demokracií nemá nic společného, že to přirovnávají ke ‚Čtvrté říši‘, k nacistické organizaci,“ sdělil Vrábel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…