Pohled do kamery a... „Omlouvám se za chování českého prezidenta.“ Přední novinář se stydí

25.11.2023 17:25 | Monitoring

Hostem pořadu Podtrženo, sečteno Luboše Xavera Veselého na XTV byl šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. „Mezinárodní ostuda,“ komentoval zvažování prezidenta Petra Pavla, zda přijme návštěvu slovenského premiéra Roberta Fica. Za prezidenta se sám omluvil. Vyjádřil se i k selhání Německa, k narativu šířenému o Rusku i ke zprávě, že Miroslav Kalousek se chystá do voleb do Evropského parlamentu.

Pohled do kamery a... „Omlouvám se za chování českého prezidenta.“ Přední novinář se stydí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Červeném Kostelci v podhůří Krkonoš má prezident Petr Pavel dům po otci a je tam oblíbený

„Ten člověk už vůbec neví, kde je,“ komentoval šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl na XTV fakt, že prezident České republiky Petr Pavel zvažoval, zda vůbec návštěvu nového slovenského premiéra Roberta Fica přijme. Jedním z důvodů pro to mělo být i Ficovo „nepěkné“ chování k slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové během jeho předvolební kampaně. Ke změně úsudku Pavla přiměla až samotná Čaputová.

Plesl připomněl, že Slovensko je Česku nejbližším národem. „Nejbližší země naše, a český prezident řekne: fuj, ty ses choval hnusně ke své prezidentce,“ zmínil Plesl s tím, že to, jak se Fico choval k Čaputové, je vnitrostátním problémem Slovenska. „Já nevím, co si myslí ten člověk… mimochodem, je to velmi paternalistický. Klasika. Nadřazení Češi učí Slováky, jak se mají chovat. Což je samozřejmě samo o sobě hnusný,“ řekl Plesl. A že Pavlovi chybí velicí důstojník, který by mu řekl: „Takhle ne, běž na tři dny na samotku, pak se můžeš vrátit do mužstva.“

„Mezinárodní ostuda, co si ten člověk dovolil,“ shrnul šéfredaktor, a že Slováci si za zasahování Pavla do vnitřních záležitostí Slovenska zasluhují omluvu. „Já bych se chtěl touto cestou velmi omluvit za chování českého prezidenta vůči představitelům Slovenské republiky. Omlouvám se,“ omluvil se i sám Plesl, dívaje se přímo do kamery.

Dalším tématem minulých dní, a tedy i námětem k hovoru na XTV, byl zápas německého fotbalového týmu s Tureckem. Německý tým prohrál. A zápas vyvolal debatu, zda snad více než o sport šlo o utkání politické. Podle deníku Bild atmosféru na berlínském stadionu pevně drželi v rukou turečtí fanoušci. „Je to úplně symptomatické pro to, co se děje v Evropě,“ komentoval Plesl.

Titulek článku na CNN, který o události informoval, zněl: „Jsme tu ještě doma, ptají se Němci po zápase v Berlíně“. Podle Plesla je nyní na tuto otázku už pozdě; klást si ji Němci měli už před pár lety, kdy s tím ještě šlo něco dělat. „Teď už s tím nic neudělají. Jestli se diví, že Turci si na stadionu v Berlíně připadají jako na stadionu v Ankaře nebo v Istanbulu, tak to není žádné překvapení. Německý národní tým už si nemůže připadat doma v žádném velkém městě, možná tak ještě v Mnichově,“ dodal Plesl.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí
K německé nátuře podle něj patří, že mají pocit, že musí vytvářet nový svět. „Teď už zase je posedla myšlenka vyrábět nového člověka. Už ovšem nikoliv monokulturního a bílého, ale multikulturního a barevného. Takže ten princip zůstává stejný,“ poznamenal Plesl. A že sociálně inženýrské tendence Němců nikdy neskončí dobře, a připomněl koncentrační tábory.

I kvůli tomuto Plesl shledává, že je Německo v takové současné situaci, v jaké je. „Teď to tady končí tureckou, palestinskou a afghánskou nadvládou nad německými městy,“ podotkl s tím, že Němci ve své snaze selhali.

Plesl pokračoval srovnáním Ruska a Německa. „Němci dokážou páchat daleko horší zvěrstva než Rusové, nebo identický. Oba ty národy mají ve své historii opravdu otřesný věci,“ řekl. „Teď jsou sice Němci kamarádi České republiky; neznamená to však, že jimi budou i za dvacet let.“

A všímá si šíření tzv. „narativu“, že Rusové jsou ve všem horší než Němci. Ty narativy však, dle jeho slov, přicházejí a odcházejí. Připomněl například narativ z migrační vlny v roce 2015, kdy byla velebena tehdejší kancléřka Angela Merkelová, ale nyní už nikdo neřekne, zda se tehdy zachovala správně.

Dále se moderátor Xaver Veselý spolu s Pleslem přenesli k Petru Vokřálovi, který nedávno v XTV pronesl, že ANO už je pro něj minulostí. Čtyři roky setrvával v pozici brněnského primátora za ANO. Vstup do hnutí Přísaha nicméně vyloučil. „Doba je sice složitá, ale určitě se nemáme tak špatně,“ řekl Vokřál v XTV.

„Tomu já říkám ‚fluidní narativ‘,“ podotkl hned zkraje Xaver. A Plesl souhlasil: „Jo, je to fluidní narativ, protože ten příběh interpretovaný slovy ‚nemáme se tak špatně‘ je nyní velmi populární. Nedávno jsem ho zaznamenal od prezidenta Pavla, který říkal – ‚nemáme se tak špatně, jak někteří říkají‘ –, což má naučené, protože tohle přesně říkali komunisti,“ poznamenal Plesl.

K osobě Vokřála doplnil Plesl svůj dojem, že pravděpodobně nakonec skončí v hnutí STAN: „To je teď ostatně populární. I jiní bývalí představitelé ANO se dávají dohromady se STANem.“

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí
Krátce se Plesl s Veselým pozastavili i u stávkujících disidentů před Úřadem vlády, kteří požadují odstoupení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Podle Plesla stávkujícím nešlo o peníze, ale o princip. „Jsou naštvaní, že tahle vláda se pořád zaklíná hodnotovou politikou a návazností na Václava Havla. Jim se nelíbí, že to jen používají jako ‚narativ‘, ale ve skutečnosti pro to nic nedělají,“ řekl Plesl. A vyjádřil pochopení se stávkováním disidentů Johna Boka a Jiřího Gruntoráda. „Fantasticky tím odkrývají pokrytectví vlády. Prostě plná huba hodnotový politiky, ale když přijde na konkrétní činy, tak nic,“ shrnul Plesl.

Dalším tématem pořadu se stalo vítězství nizozemského politika Geerta Wilderse s jeho stranou PVV ve středečních parlamentních volbách. V předvolební kampani sliboval například zavření hranic, zákaz Koránu a referendum o vystoupení z Evropské unie. Plesl vysvětlil, že Wilders protiimigrační postoj zaujímá již 30 let, není to nic nového. „Holanďani konečně pochopili, že měl pravdu,“ poznamenal.

A v závěru pořadu došlo na několik slov i k osobě Miroslava Kalouska, který se chystá jít do eurovoleb za TOP 09. „Mně se líbí, že hodlá jít do Evropského parlamentu, a přitom neumí žádný cizí jazyk,“ podotkl Plesl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já se Robovi divím., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 25.11.2023 18:06:53
Rozvědčík urážel a zastrašoval Slováky už volbami. Navíc jeho protějškem je Fiala, který je amatér, ale má alespoň vystupování. Nevím co u takového převraťkabatnika hledal, když on stojí jen o celebrity, před kterými se musí jako voják plazit.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …